Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri
Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.
DENİZ ÜZERİNE İNŞA EDİLEN CAMİ
Caminin mihrap tarafındaki bahçede, kapısı sedef kaplamalarla süslü sekiz köşeli ve kubbeli türbe Kılıç Ali Paşa'ya aittir. Sağ tarafta ise bir hamam yer alır. Kubbenin iki yanındaki yarım kubbeler, diğer iki yanındaki kemeler ve destek duvarıyla cami, Ayasofya'nın küçük bir kopyası gibidir. Mihrap tarafındaki çiniler, İznik'in parlak döneminin ürünleridir.
KILIÇ ALİ PAŞA CAMİ'YE NASIL GİDİLİR?
Burada geçen İETT Otobüs hatları şunlardır:
28 – EDİRNEKAPI – BEŞİKTAŞ, 26B – GAYRETTEPE-EMİNÖNÜ, 70KE – KURTULUŞ – EMİNÖNÜ, 26 – DİKİLİTAŞ-EMİNÖNÜ, 28T – TOPKAPI – BEŞİKTAŞ, 26A – FULYA MAHALLESİ-EMİNÖNÜ, 30D – DEREBOYU – YENİKAPI, 26 – DİKİLİTAŞ-EMİNÖNÜ, 30D – DEREBOYU – YENİKAPI, 70KE – KURTULUŞ – EMİNÖNÜ, 26B – GAYRETTEPE-EMİNÖNÜ
KILIÇ ALİ PAŞA CAMİ NEREDE?
Kılıç Ali Paşa Camii, İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Tophane semtinde bulunur.
Kasırlar sadece hünkârların malı sayılan ve sarayların haricinde inşa edilen, köşkten büyük binalardır. Sürekli ikamet edilmeyen kasırlar, padişahların dinlenmeleri için vakit geçirdikleri yerledir.
PADİŞAHA ÖZEL KASIRLARDAN BİRİ
Küçüksu Kasrı, İstanbul'un Küçüksu semtinde, Üsküdar- Beykoz sahil yolu üzerinde yer alır. Sultan Abdülmecid tarafından Nigoğos Balyan'a yaptırılan eser, 1856 yılında tamamlandı. Eski adı Göksu Kasrı olan bu yapıt, padişahların Boğaziçi kıyılarındaki biniş kasırlarından biridir.