Arama

Tarihe tanıklık eden Osmanlı eserleri

Üç kıtada asırlar boyu hükmeden cihan devleti Osmanlı, Türk-İslam sanatını geliştirerek tüm dünyada şaheserlerini ortaya koydu. Dünya sanat tarihinde de önemli bir yere sahip olan Osmanlı, gittiği her yere, yüzyıllar geçse de silinmeyecek izler bırakarak medeniyetinin köklerini saldı. İşte sizler için tarihe tanıklık eden Osmanlı eserlerini derledik.

  • 19
  • 38
TOPKAPI SARAYI
TOPKAPI SARAYI

Osmanlı, İstanbul'un fethiyle bir cihan imparatorluğuna dönüştü. Bu cihan imparatorluğunun merkezi ise Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethinden sonra inşa ettirdiği ve günümüze kadar gelen Topkapı Sarayı'ydı. Padişahlara ev sahipliği yapan ve devletin idare merkezi olan Topkapı Sarayı, sade mimarisinin yanında dünyayı değiştiren siyasi ve sosyal hikâyelerin merkeziydi.

  • 20
  • 38
OSMANLI’NIN KALBİ
OSMANLI’NIN KALBİ

Topkapı Sarayı, sultanlarının ikametgâhı, devletin yönetim ve eğitim merkeziydi. Topkapı Sarayı, İstanbul fatihi Sultan II. Mehmed tarafından 1460-1478 tarihleri arasında yaptırıldı. Zaman içerisinde bazı ilavelerin yapıldığı Saray'da, Osmanlı padişahları ve Saray halkı 19. yüzyıl ortalarına kadar ikamet etmişti. 1850'lerin başında mevcut saray 19. yüzyılın devlet protokolü ve merasimlerine ilişkin gereksinimleri karşılamakta yetersiz kaldığı için Boğaz'daki Dolmabahçe Sarayı'na taşındılar. Ancak saltanat hazinesi, Mukaddes Emanetler ve imparatorluk arşivleri Topkapı Sarayı'nda muhafaza edilip, bir baba ocağı olması ve Mukaddes Emanetler'i barındırmasından dolayı burada devlet törenleri yapılmaya devam edilmişti.

  • 21
  • 38
TOPKAPI SARAYI’NA İLHAM OLAN ESER
TOPKAPI SARAYI’NA İLHAM OLAN ESER

Topkapı'nın ilk inşa edildiği dönemde, Fatih Sultan Mehmet'in babası Sultan II. Murad'ın yaptırdığı fakat günümüze sadece kalıntıları ulaşan Edirne Sarayı'nın planından olduğu kadar ihtişamından da esinlenildiği bilinir. Birçok padişahın ikamet yeri olan, idari merkez olarak kullanılan Topkapı Sarayı'nın inşasına Fatih Sultan Mehmet zamanında başlanmıştır ve İlk ismi "yeni saray" anlamına gelen "Saray-ı Cedîd-i Âmire" olmuştu. Daha sonraları ise İstanbul Kalesi'nin Sarayburnu'ndaki kapılarından birinin ismi olan "Topkapı", bu ihtişamlı sarayın adına ilham oldu.

  • 22
  • 38
TOPKAPI SARAYI'NIN BÖLÜMLERİ
TOPKAPI SARAYI’NIN BÖLÜMLERİ

Topkapı Sarayı temelde Bîrun ve Enderun olmak üzere iki teşkilattan oluşur. Harem, Enderun'un bir bölümüydü. Saray'ın oturum planı, merasimleri, mekânları bu teşkilata göre düzenlenmişti. Topkapı Sarayı; Bâb-ı Hümâyun, Bâbüsselâm ve Bâbüssaâde adlı üç ana kapı, dört avlu, Harem, Hasbahçe (Gülhane) ve bahçelerden oluşur.

Topkapı Sarayı, mütevazı bir saraydır; imparatorluğun büyük harcamaları daha çok muhteşem camiler, kışlalar, köprüler, kervansaraylar ve konaklama tesisleri gibi halk için yapılan yapılar için harcanmıştır.

  • 23
  • 38
DÜNYANIN EN BÜYÜK SARAY MÜZESİ
DÜNYANIN EN BÜYÜK SARAY MÜZESİ

Günümüze kadar gelebilmiş saraylar arasında 400 yıllık tarihiyle en eski, 700 bin m² alanı ile de en geniş olanı olan Topkapı Sarayı'nın yapımında barok mimarisi ve Osmanlı mimarisi kullanıldı. Sarayın yapımında emeği geçen usta ellerden biri Mimar Sinan'dı. Mimar Sinan'ın yanı sıra Acem Ali, Davud Ağa ve Sarkis Balyan da sarayı güzelleştiren dokunuşların sahipleri arasında yer alır.

Topkapı Sarayı, mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN