Arama

Tarihe yön veren medeniyet: Endülüs

Endülüs, ilk İslam fetihlerinin son halkasını oluşturan bir medeniyetti. Müslümanlar, Kuzey Afrika'nın ardından fetih faaliyetlerini İspanya'ya yöneltmiş; Tarık bin Ziyad kumandasındaki ordu ile İspanya'nın büyük çoğunluğu fethedilmişti. Endülüs, o tarihten sonra muhteşem bir medeniyete ev sahipliği yapmış; Müslümanların ve gayrimüslim tebaanın çeşitli sahalardaki faaliyetleriyle yüksek ve parlak bir ilim merkezi haline gelmişti. Avrupa'nın "karanlık çağı" yaşadığı dönemde ilim Endülüs'ten yayılmaya başlamış, Müslüman alimlerin keşifleri pek çok alanda öncü olmuştu.

  • 3
  • 22
ENDÜLÜS, NE ZAMAN MÜSLÜMAN TOPRAĞI OLDU?
ENDÜLÜS, NE ZAMAN MÜSLÜMAN TOPRAĞI OLDU?

🔸İlk İslam fetihlerinin son halkasını 711-755 yılları arasında Endülüs'ün fethi teşkil eder. İspanya'da ilk fetih hareketinin başlangıç tarihi hakkında farklı iki farklı rivayet vardır.

🔹İlk rivayete göre bu tarih, Hz. Osman'ın emriyle Abdullah bin Nâfi'bin Husayn ve Abdullah bin Nâfi'bin Abdülkays'ın sevk ve idare ettikleri bir donanmayla karaya çıkılan 647 yılıdır.

İlim için kilometreleri yaya yürüyen Müslüman âlimler

  • 4
  • 22
ENDÜLÜS HZ. OSMAN DÖNEMİNDE Mİ FETHEDİLDİ?
ENDÜLÜS HZ. OSMAN DÖNEMİNDE Mİ FETHEDİLDİ?

🔸Bu rivayetin doğru olmaması gerekir, çünkü 647 yılında Müslümanlar henüz bugünkü Tunus'u geçmemişlerdi ve ayrıca o tarihte bu iş için gerekli deniz gücüne de sahip değillerdi.

🔹Öte yandan eğer Endülüs gerçekten o yıl fethedilmiş olsaydı tarihçilerin daha sonra gerçekleştirilen Kıbrıs'ın fethi için Müslümanların ilk deniz ötesi fetih harekâtı dememeleri gerekirdi.

İkinci ve daha genel kabule göre ise Endülüs, Târık bin Ziyâd'ın emrindeki kuvvetlerin çıktığı 711 yılında fethedilmişti.

Endülüs'ün sürgün Müslümanları: Moriskolar

  • 5
  • 22
İLK İSLAM FETİHLERİNİN ARDINDAN İSPANYA
İLK İSLAM FETİHLERİNİN ARDINDAN İSPANYA

🔸İlk İslam fetihlerinin seyri dikkate alındığında, 710 yılına kadar birkaç şehir ve kale dışında Kuzey Afrika'nın tamamını ele geçirmiş olan Müslümanların yeni bir hamle daha yapmaları oldukça doğaldı.

🔹Kuzey Afrika Valisi Mûsâ bin Nusayr, Emevî Halifesi Velîd bin Abdülmelik'ten izin alarak Tarîf bin Mâlik kumandasındaki yaklaşık 500 kişilik bir birliği 710 yılının ilkbaharında keşif gayesiyle İspanya'nın güney kıyılarına yolladı.

Müslüman bilimini Avrupa'ya aktaran köprü: Endülüs

  • 6
  • 22
İSPANYA’NIN FETHİ İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANDI
İSPANYA’NIN FETHİ İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANDI

🔸Mûsâ bin Nusayr, Tarîf bin Mâlik'in bol miktarda ganimetle dönmesinden sonra İspanya'nın fethi için hazırlıklara başladı ve 711 ilkbaharında azatlısı Berberî asıllı Târık bin Ziyâd kumandasında 7 bin kişilik bir orduyu, arkasından da 5 bin kişilik bir takviye birliğini İspanya'ya gönderdi.

🔹Bu sırada İspanya'da hüküm süren Vizigot Krallığı taht kavgaları, toplum içindeki çatışmalar ve Yahudileri zorla Hristiyanlaştırma politikasının sebep olduğu çeşitli problemlerle karşı karşıya idi.

Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi

  • 7
  • 22
VİZİGOT ORDUSU BÜYÜK BİR HEZİMETE UĞRADI
VİZİGOT ORDUSU BÜYÜK BİR HEZİMETE UĞRADI

🔸İslam ordusunun İspanya'ya geçişinde, Vizigotlarla ilişkileri bozuk olan Ceuta (Sebte) hâkimi Julianos'un da yardımları dokundu. Târık bin Ziyâd, İspanya'nın en güneyindeki Calpe (Cebelitârık, Gibraltar) dağında karargâhını kurduktan sonra yakınındaki Algeciras'ı (Cezîretülhadrâ) kontrol altına aldı.

🔹Çok geçmeden Rio Guadalete (Vâdiilekke) veya Rio Barbate kıyısında karşılaştığı Kral Rodrigo kumandasındaki kalabalık bir Vizigot ordusunu, üç gün veya bir hafta süren zorlu bir savaş sonunda büyük bir kısmını imha etmek suretiyle ağır hezimete uğrattı.

Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN