Tarihe yön veren medeniyet: Endülüs
Endülüs, ilk İslam fetihlerinin son halkasını oluşturan bir medeniyetti. Müslümanlar, Kuzey Afrika'nın ardından fetih faaliyetlerini İspanya'ya yöneltmiş; Tarık bin Ziyad kumandasındaki ordu ile İspanya'nın büyük çoğunluğu fethedilmişti. Endülüs, o tarihten sonra muhteşem bir medeniyete ev sahipliği yapmış; Müslümanların ve gayrimüslim tebaanın çeşitli sahalardaki faaliyetleriyle yüksek ve parlak bir ilim merkezi haline gelmişti. Avrupa'nın "karanlık çağı" yaşadığı dönemde ilim Endülüs'ten yayılmaya başlamış, Müslüman alimlerin keşifleri pek çok alanda öncü olmuştu.
Giriş Tarihi: 28.12.2019
17:21
Güncelleme Tarihi: 07.04.2022
15:51
İSPANYA’NIN FETHİ İÇİN HAZIRLIKLARA BAŞLANDI
🔸Mûsâ bin Nusayr, Tarîf bin Mâlik'in bol miktarda ganimetle dönmesinden sonra İspanya'nın fethi için hazırlıklara başladı ve 711 ilkbaharında azatlısı Berberî asıllı Târık bin Ziyâd kumandasında 7 bin kişilik bir orduyu, arkasından da 5 bin kişilik bir takviye birliğini İspanya'ya gönderdi.
🔹Bu sırada İspanya'da hüküm süren Vizigot Krallığı taht kavgaları, toplum içindeki çatışmalar ve Yahudileri zorla Hristiyanlaştırma politikasının sebep olduğu çeşitli problemlerle karşı karşıya idi.
Kültür ve medeniyetimize dair 20 ilginç bilgi
VİZİGOT ORDUSU BÜYÜK BİR HEZİMETE UĞRADI
🔸İslam ordusunun İspanya'ya geçişinde, Vizigotlarla ilişkileri bozuk olan Ceuta (Sebte) hâkimi Julianos'un da yardımları dokundu. Târık bin Ziyâd, İspanya'nın en güneyindeki Calpe (Cebelitârık, Gibraltar) dağında karargâhını kurduktan sonra yakınındaki Algeciras'ı (Cezîretülhadrâ) kontrol altına aldı.
🔹Çok geçmeden Rio Guadalete (Vâdiilekke) veya Rio Barbate kıyısında karşılaştığı Kral Rodrigo kumandasındaki kalabalık bir Vizigot ordusunu, üç gün veya bir hafta süren zorlu bir savaş sonunda büyük bir kısmını imha etmek suretiyle ağır hezimete uğrattı.
Avrupa yoğurt ile nasıl tanıştı?
MÜSLÜMANLARIN İSPANYA’DA FETHETTİĞİ ŞEHİRLER
🔸Böylece İspanya'nın fethi için Müslümanların önünde ciddi bir engel kalmamıştı. Nitekim kısa sürede Malaga, Elvira (İlbîre), Cordoba ve Ecija'yı (İsticce) ele geçirildi ve arkasından Vizigotların başşehri Toledo (Tuleytula) fethedildi.
🔹Bu sıralarda Vizigot idaresinden memnun olmayan bazı şehir ve kale halklarının, özellikle ağır dinî baskılara mâruz kalan Yahudiler kapılarını kendiliklerinden açtılar. 712 yılında, Sevilla, Carmona (Karmûne), Niebla (Leble), Mérida'yı (Mâride) zaptettikten sonra fetih hareketi İspanya'nın kuzeyine doğru iki koldan devam etti. Ertesi yıl içerisinde Leon (Liyûn), Galicia (Cillîkıye) bölgeleri ve Lérida (Lâride), Barcelona (Berşelûne), Zaragoza (Sarakusta) şehirleri hâkimiyet altına alındı.
Fatih Camii haziresinde medfun olan önemli isimler
ENDÜLÜS MEDENİYETİNİN DÜNYAYA ETKİLERİ
🔸Endülüs, 711 yılından itibaren Müslümanların ve gayrimüslim tebaanın çeşitli sahalardaki faaliyetleriyle yüksek ve parlak bir medeniyetin doğuşuna beşiklik etti.
🔹Bu dönemde Batı, dine aykırı kabul edildiği için aklî faaliyetlerin yasaklandığı "karanlık çağ" denilen bir dönemi yaşıyordu ve Müslümanların kaydettikleri gelişmelerin pek farkında değildi.
Dünya tarihine yön veren Endülüs âlimlerinin buluşları
HAÇLI SEFERLERİ İLE BATI MÜSLÜMAN DOĞU İLE TANIŞTI
🔸11'inci yüzyılda gerek Doğu'ya gerekse Endülüs üzerine tertip edilen Haçlı Seferleri vesilesiyle Hristiyanlar İslam medeniyetini yakından tanıma fırsatı buldular.
🔹Avrupalıların bundan sonra zihnini meşgul eden en önemli konu, Müslümanların böyle yüksek bir medeniyeti nasıl gerçekleştirdikleri meselesi oldu ve bunu anlayabilmek, İslam medeniyetini yakından tanıyabilmek için Arapça eserleri kendi dillerine tercüme etmeye başladılar.