Arama

Tarihi arşivden Osmanlı kıyafetleri

Osmanlılarda kıyafet, toplum yaşamının bir ifadesiydi. Bu giysinin kumaşı kadar, renginin de bir anlamı vardı. Aynı zamanda da giyenin ait olduğu toplum düzeyini yansıtırdı. Örneğin hangi sınıf memur ya da asker olduğu başındaki kavuğundan, sırtındaki kürk ve cübbesinden anlaşılırdı. Sizler için Osmanlı arşivinden devlet görevlilerinin tarihe ayna tutan kıyafetlerini derledik.

Nizam-ı Cedid Neferi: III. Selim Devri'nden I. Meşrutiyet'e kadar geçecek sürede Osmanlı ordusunda yapılan yeniliklerle çağın gereklerine uygun, bütünüyle yenileşmiş bir ordu kuruldu. Osmanlı ordusunda çağa uygun bir yapılanmayı gerçekleştirme girişimlerinin başlangıcı "Nizam-ı Cedid" askerî birliklerini kurulmasıdır. Bu orduya ait askere ise "Nizam-ı Cedid Neferi" denir.

Peyk, solak: Osmanlı askerî teşkilâtı içinde padişahın muhafızlığı yanında bir nevi tören bölüğü işlevini yerine getirmekte olup Yeniçeri Ocağı'nın 60, 61, 62 ve 63. ortalarından meydana gelmiştir. Yaya askeri statüsünde olup yalnızca âmirleri olan solakbaşı ata binme hakkına sahiptir.

  • 10
  • 11

Yasakçı: Kavas da denilen yasakçı iç güvenlik ve asayişi sağlamak üzere daha çok elçiliklerde görevlendirilen silâhlı muhafız. Terim olarak "tüfekli asker, silâhlı asker, silâhlı muhafız", özellikle yüksek düzeydeki devlet görevlileriyle sefir, konsolos ve mübâşir gibi hariciye yetkililerinin maiyet ve hizmetlerinde, daha çok elçilik ve konsolosluklarda, bunun yanında, banka ve patrikhâne gibi resmî dairelerde görevli, özel elbisesi olan "yasakçı, polisasker (inzibat askeri)" ve "koruma görevlisi" anlamlarını ifade eder.

  • 11
  • 11

Salma neferi: Osmanlı Devleti'nde toplum güvenliğini sağlamakla görevli kuruluşlara verilen adıdır. Bu görevliler tebdili kıyafetle esnafın narh ve tartı gibi konulara uyup uymadığını denetlerdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN