Tarihi değiştiren 15 salgın hastalık
İnsanlık, tarih boyunca pek çok musibet ve hastalığa maruz kaldı. 2500 yıl boyunca milyonlarca can, salgın hastalıklarda vefat etti. Bu hastalıklar tarihi değiştirdiği gibi ekonomi, sağlık, sosyal düşünce gibi temel alanları da etkiledi. Salgınlar toplumları yaralayan, büyük nüfus kayıplarına yol açan tarihi değiştiren amiller oldu. Sizler için tarihi değiştiren en etkili 15 salgını araştırdık.
Giriş Tarihi: 09.05.2024
16:55
Güncelleme Tarihi: 09.05.2024
17:02
🔸 Çin'de başlayan, oradan Hindistan ve Hong Kong 'a uzanan hıyarcıklı veba 15 milyon insanın canına mal oldu. Başlangıçta Çin'in Yunnan şehrindeki madencilik furyası esnasında pirelerle yayıldı.
🔸 Hindistan en çok ölümün görüldüğü ülke oldu ve salgın İngiliz sömürge yönetimine karşı isyan dalgasını ateşledi. Hastalık aralıklarla 1960'a kadar devam etti.
🔸 Tarihteki ilk geniş çağlı grip salgını olan Rus Gribi, 1889 yılında Sibirya ve Kazakistan merkezli olarak Rus İmparatorluğu 'nda başlamıştı.
🔸 Finlandiya üzerinden Avrupa'ya yayılan Rus Gribi, bir sene sonra Amerika'ya ulaştı. 1890 tarihinde Rus Gribi toplamda 400 bine yakın insanın ölümüne sebep olmuştu.
🔸 Çok kısa bir sürede tüm dünya coğrafyası nı etkisi altına alan İspanyol gribi aslında İspanya'da değil ABD'nin New Mexico eyaletinde ortaya çıkmıştı.
🔸 I. Dünya Savaşı 'nda savaşmaya giden ABD askerleri ile Avrupa'ya taşınan virüs, 18 ayda 50-100 milyon arası insanın ölmesine sebep oldu. Bu, var olan dünya nüfusunun %15'ine denk geliyordu.
İSPANYOL GRİBİ İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK SALGINIYDI
🔸 Hong Kong 'da başlayıp Çin'e , oradan da Amerika'ya ve tüm dünyaya yayılan Asya gribi 20 .yüzyılın en büyük kabus larından birisiydi.
🔸 Aşısı bulunup kontrol altına alınana kadar 1.1 milyon dan fazla insanın ölümüne sebep olan grip neticesinde ABD'de 116 bin, İngiltere'de 14 bin hasta ölmüştü.
🔸 Dünya tarihinde ilk defa 1981'de tespit edilen HIV - AIDS virüsü bağışıklık sistemini yok ederek hastanın en ufak bir rahatsızlıkta vefatına sebep oluyor.
🔸 İlk defa eşcinsel ABD'li gruplarda gözlemlenen hastalık ilk vakadan bu yana 35 milyon kişinin ölmesine sebep olurken tedavisi de henüz bulunmadı.