Arama

Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli kara ve deniz savaşlarından olan Çanakkale Harbi, Osmanlı'nın pençelerini gösterdiği son büyük savaş oldu. Çanakkale'yi büyük bir cesaret ile savunan Osmanlı hem Rusya'da rejimin değişmesine hem de savaşın uzamasına müsebbib oldu. Sizler için Harp Mecmuası'nda Çanakkale Harbi'ne dair yayınlanan özel, tarihi fotoğrafları bir araya getirdik.

Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Fotoğrafın altındaki metin: Bir keşif kolumuz, düşman süvari keşif kolunu toplu ve muvaffak ateşleriyle kaçırtırken

◼ O zamana kadar görülmeyen büyük bir şiddet içinde ilerleyen savaş, İngilizleri çok şaşırtmıştı. Zira onlar ufak tefek çatışmalar dışında Osmanlı ordusundan bir mukavemet beklemiyorlardı.

◼ Halbuki Osmanlı ordusu, büyük bir şevk ile savaşıyor, mukaddes vatanın kafir eline geçmemesi için insanüstü bir çaba gösteriyordu.

Çanakkale özel- Onbeşlilerin hazin hikayesi

Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Fotoğrafın altındaki metin: Gelibolu cephesinde: Ateşe hazırlık

◼ Dünya Harbi sırasında pek çok cephede savaşan Osmanlı, Çanakkale'de oluşan açıkları gidermek için en yakın merkezlerden on beş yaş üstü erkekleri silah altına aldı. Bu dönem içinde bir mecburiyetti.

◼ Dönemin meşhur liseleri ve bilhassa tıbbiye Çanakkale'de çok sayıda şehit verdi. Böylece "gazi" unvanına sahip eğitim kurumları oluştu.

Çanakkale'yi geçilmez kılan II. Abdülhamid'in öngörüsü

Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Fotoğrafın altındaki metin: Arıburnu Grup Kumandanı karargahında, maiyyet kumandanlarına gözlem emri verilirken

Seyit Onbaşı, 57. Alay gibi önemli kahramanlıkların vuku bulduğu Çanakkale Harbi, Osmanlıların son büyük savaşı oldu. Vatan adeta son adama dek savunuldu.

Birinci Dünya Savaşı'nın destansı zaferi: Kut'ül Amare

  • 10
  • 38
Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Fotoğrafın altındaki metin: Başkumandanlık vekili Enver Paşa ve fahri süvari mülazımı Adliye Nazırı İbrahim Bey, Çanakkale harb cephesinde torpido ile 5. Ordu karargâhına giderlerken

◼ Osmanlılar için İstanbul dini ve siyasi sebeplerden dolayı her yüzyılda en önemli şehir oldu. İleride İstanbul'un işgale uğraması tehlikesine dair her zmaan bir ihtimam içinde olundu. Bilhassa Sultan II. Abdulhamid yaptırdığı "Hamidiye Tabyası"sı ile her türlü tehlikeye karşı bir nlem aldı.

Ulu Hakan 1880 senesinden itibaren dünyanın büyük bir harbe gireceğini anlar ve siyasetini bu dengeler üzerine kurar. Çanakkale'ye yaptırılan tabya zamanında anlaşılamamış, anlamsız karşılanmıştır. Lakin savaş esnasında Ulu Hakan'ın değeri anlaşılır.

Birinci Dünya Savaşı hakkında bilinmeyen 30 gerçek

  • 11
  • 38
Tarihi fotoğrafların ışığında Çanakkale Zaferi

Fotoğrafın altındaki metin: Boru ve trampetlerle askerlerimizi şevkle hücuma saldıran bir alayın borazan takımı zafer eğlencesinde

Osmanlı padişahlarının mühürleri

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN