Tarihin en görkemli tanıkları
Medeniyetlerin beşiği Anadolu'da tarih boyunca Anadolu'nun coşkulu akarsularını aşmak için çok sayıda köprü inşa edildi. Birçok olaya tanıklık eden bu köprüler, en önemli tarihi hafızlarımızdandır. İşte sizler için aralarında dünyanın halen kullanılan en eski köprüleri de bulunan Anadolu'daki tarihin en görkemli tanıklarını derledik.
Giriş Tarihi: 14.01.2019
18:33
Güncelleme Tarihi: 16.01.2019
10:08
Ekmekçizade Ahmet Paşa (Tunca) Köprüsü - Edirne
Ekmekçizade Ahmet Paşa Köprüsü ya da diğer adıyla Tunca Köprüsü 1608-1615 yılları arasında Ekmekçizade Ahmet Paşa tarafından Tunca Nehri üzerine yaptırılmıştır. Mimarı Sedefkar Mehmet Ağa 'dır. 11 ayak 10 kemerden oluşur. Yarısı ve ortadaki yazıtlı köşkü su taşkınlarıyla yıkılmış, 2008 yılında aslına uygun olarak restore edildi.
Kayseri-Sivas arasındaki Orta Çağ yol güzergâhında ve Kızılırmak üzerinde yer alan Şahruh Köprüsü , doğu-batı yönünde uzanan kârgir bir tarihî köprüdür.
Köprünün menba cephesinde ve batı yönündeki son kemer gözü üzerinde çerçeveli bir taşa kabartma olarak işlenmiş aslan ve üzüm tasvirleri vardır. Köprünün inşa kitâbesi bulunmaz.
Kırşehir merkez Kesikköprü köyünde, Kızılırmak üzerinde kurulu olan köprü, 1248 yılında Anadolu Selçukluları tarafından yaptırıldı. Kırşehir ile Konya'yı birbirine bağlamak için yapılan köprü, Türk mimarisinin önemli eserlerinden biri.
Meram Köprüsü, Meram ilçesi sınırlarında ve Meram Deresi üzerindedir. Kuzey-güney yönünde uzanan yapı beş kemer gözünden oluşur. Köprü, düzgün kesme taşlarla inşa edildi. Korkulukları, kemer ayakları ve tabliyesi onarıldı. Kitabesi bulunmayan köprünün 13. ya da 14. yüzyılda inşa edildiği düşünülür.