Arama

Tarihin en iyi tıp fakültelerinden biri; Mekteb-i Tıbbiye

Sultan II. Abdülhamid zamanında dünyanın en ileri tıp fakültelerinden biri haline gelen Mekteb-i Tıbbiye'nin kurulduğu 14 Mart'ın, her sene tıp bayramı olarak da kutlandığını biliyor muydunuz? Ya da Avrupa'nın İstanbul'daki tıp fakültesini önemsemediğini duyan Abdülmecid'in bunun üzerine fakülte öğrencilerini Viyana'ya gönderip talebelerin de bitirme sınavlarında yüksek başarı kazandığını? Tarihin en iyi tıp fakültelerinden biri olan Mekteb-i Tıbbiye'nin kuruluş hikayesine yakından bakalım.

Sultan Abdülmecid, burada Musevî öğrencinin okuduğunu öğrenince, bu çocuk için kendi dininin adetlerine göre yemek pişiren bir mutfak kurulmasını emretmişti. Ayrıca Padişah, Yahudilikte mukaddes olan cumartesi gününde talebenin tatil yapması talimatını vermişti.

Sultan II. Abdülhamid zamanında Mekteb-i Tıbbiye, dünyanın en ileri tıp fakültelerinden biri haline geldi.

Her milletten talebenin tahsil gördüğü mektepte, hocaların çoğu Avrupa'dan gelmiş veya burada yetişmiş, sahasında otorite şahıslar idi.

Mekteb-i Tıbbiye'de her talebeye bir mikroskop düşüyordu. Mektebi gezen yabancı seyyah, diplomat ve ilim adamları hayranlıklarını ifade etmekten kendilerini alamamıştı.

  • 10
  • 96

Mektebin üç yılı lise ve dört yılı da fakülte seviyesinde idi. Hakkında anlatılan fıkralarla meşhur Rum asıllı tabip Marko Paşa, Mekteb-i Tıbbiye müdürlerindendi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN