Tarihin eşsiz güzelliklerini barındıran ahşap camiler
Ahşap camilerin dünyada ilk örneklerini Türklerin verdiğini biliyor muydunuz? İslam mimarisinin en zengin örnekleri arasında yer alan ahşap camiler, üstün işçilik ve zengin süslemelerinin yanında kusursuz mimarileriyle hayran bırakıyor. Sizler için asırlardır ayakta olan ahşap camileri derledik.
Giriş Tarihi: 04.03.2020
16:44
Güncelleme Tarihi: 04.03.2020
17:16
Anadolu'daki beylikler döneminden yadigâr olan Mahmut Bey Cami, Kastamonu'nun Daday ilçesine bağlı Kasaba köyünde bulunur. Candaroğlu beylerinden Emir Mahmut Bey tarafından yaptırılan yapı, her biri 8 metre olan 4 ahşap sütun üzerine oturtularak bindirme tekniğiyle inşa edildi.
Diğer çivisiz camilerden farklı olarak dışı taş kaplama, iç kısmı ise tamamen ahşaptır.
Mahmut Bey Cami, 2014 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Caminin göz alıcı ve en önemli öğelerinden biri de Ankaralı Nakkaş Mahmut oğlu Abdullah tarafından yapılan kapısıdır.
MİMARİ, TARİHİ VE ESTETİK AÇIDAN EN İHTİŞAMLI CAMİLER
Türkiye'de çok az örneği bulunan bu kapının orijinali, güvenlik nedeniyle Kastamonu Etnografya Müzesi Liva Paşa Konağında bulunur. Orijinali yerine Kastamonu'nun en eski ahşap oymacılık ustalarından Hikmet Değirmencioğlu tarafından yapılan benzeri yerleştirildi.
Cami içindeki tüm ahşap yüzeyler kökboyasıyla kalem işi süslendi. Tüm bu süslemeler hala orijinal haliyle durmaktadır.
Mahmut Bey Cami hiç metal çivi ve herhangi bir aksam kullanılmamasıyla Türkiye'deki ender örneklerden biridir.
SULTAN ABDÜLHAMİD'İN DESTEĞİ İLE İNŞA EDİLEN CAMİ
1596 yılında Lâdikli Hacı Abdurrahman tarafından yaptırılan Bekdemir Cami, Samsun'un Kavak ilçesinde bulunur. Çok sayıda çivisiz ahşap camiyi barındıran Samsun'daki önemli eserlerden biri olan bu yapı, mihrabındaki bal petekleriyle bilinir.
Ahşaptan yığma tekniğinde inşa edilmiş olup, revaklar dahil olmak üzere içten düz tavan, dıştan kırma çatıyla örtülüdür.
İÇİNDE CAMİ OLAN 5 ÜNİVERSİTE
Meşe ağacından baltayla yontularak inşa edilen cami, kökboyalarıyla renklendirilen bitki motifleri ve geometrik desenlerle bezendi. Yerden bir metre yükseklikteki 4 taşın üzerine yapılan cami, bu yapım tekniği sayesinde sel ve taşkınlardan korunarak günümüze ulaşmayı başardı.
Bekdemir Camii mimarisinin yanında çerisinde bulunan bal kovanı ve hikâyesiyle de halk arasında dikkat çeker. Rivayete göre tarihi caminin mihrabında zamanında arılar bal yapmıştı. Bu ballar satılarak camiye halı ve gaz lambası alınmış, cami görevlisinin maaşı da balların satılmasıyla elde edilen paradan karşılanmıştı.
MAKEDONYA'DAKİ OSMANLI YADİGARI CAMİLER
Selçuklu Veziri Fahreddin Sahib Ata'nın oğlu Afyon Sancak Beyi Nasuriddin Hasan tarafından 1272- 1277 yılları arasında yaptırıldı.
Cami, ahşap kirişler ve lambriler üzerinde geometrik, bitkisel, yazılı ve figürlü kalem işi süslemeler bulunuyordu. Fakat bu süslemelerden çok azı günümüze ulaşabildi. Caminin kuzey cephesinde Selçuklu işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan ahşap mahfil yer alır.
TARİH MERAKLILARININ BİLMESİ GEREKEN TERİMLER