Tarihin gizli tanığı: Tuğrul Kulesi
Horasan Arslanı Tuğrul Bey'in günümüzde Tahran'a bağlı olan Rey'de bulunan anıtmezarı "Tuğrul Kulesi" azameti, estetik yönü ve geometrik özellikleri ile adeta tarihin sessiz bir tanığı. Yaklaşık on asır önce inşası gerçekleşen "Tuğrul Kulesi", 22 metre yüksekliği ile şehrin farklı noktalarından rahatlıkla görülebiliyor.
Giriş Tarihi: 04.10.2022
10:51
Güncelleme Tarihi: 04.10.2022
11:36
🔹 İran'da bulunan Selçuklu eserleri maalesef bakım altına alınmıyor. Bunun altında mezhepsel sebepler olduğu gibi İran'ın kavmiyetçi politikaları da mevcut.
🔹 Sultan Tuğrul Anıt Mezarı ise bu hususta istisna. Anıt mezarda 20 yıldır türbedarlık yapan Kasım Tanberi buraya adeta evi gibi bakıyor.
Büyük Selçuklu Devleti nasıl kuruldu?
🔹 Üç bin metrekarelik bir alan içerisinde yüz metrekarelik bir plana sahip olan Tuğrul Kulesi, 22 metrelik yüksekliği ile şehrin muhtelif noktalarından rahatlıkla görülebiliyor.
🔹 Bir dönem Selçuklulara başkentlik yapan günümüzde ise Tahran'a bağlı olan Rey'de bulunan türbe ya da daha bilinen adıyla "Tuğrul Kulesi" 10 asırdır ayakta.
Selçuklu döneminde yetişen alimler
Türbenin bilimsel yönü
🔹 Kümbetin etrafında bulunan üçgen sütunlar esasında zamanı bildirmeye yarıyor. Güneşin doğumundan sonra kuzey kapısından sola doğru sayıldığında güneş ışınlarının düştüğü sütun, saatin kaç olduğunu gösteriyor.
🔹 Bu hakikat bizlere kümbetin ne denli önemli ilmi özellikler çerçevesinde inşa edildiğini ve dönemin bilimsel faaliyetlerinin ilerilik düzeyini ortaya koyuyor.
🔹 Mimari yönü ile Selçuklu sanatının inceliklerini barındıran yapı, konik bir şekle ve 24 üçgen sütuna sahip. Kulenin yüksekliği Tuğrul Bey'in kudret ve gücüne delalet edebilmesi için bu denli yüksek tutulmuş
🔹 Ayrıca Kule'nin kuzey kapısının altında durulup yukarıya doğru bakıldığında gizli kalmış bir aslan figürü fark ediliyor. Horasan Arslanı olarak bilinen Çağrı Bey'nin türbesinde böyle bir detay olması manidardır.
Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler