Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Tarihte ‘ev’ imgesi: Peygamberimizden ev hakkında nakledilen hususlar

Tarihte ‘ev’ imgesi: Peygamberimizden ev hakkında nakledilen hususlar

Ev, insanların geçmişten günümüze sığındıkları, güvenli buldukları ve yaşamlarını huzur içinde sürdürdükleri meskenlerin genel adıdır. Toplumun en temel yapı taşı olan aile kurumuna barınak olan evler, tarih boyunca ilgili doğa şartlarına ve ihtiyaçlara uygun şekilde inşa edildiler. Peki, Peygamber Efendimizin döneminde evlerin nasıl olduğunu, Resul-i Ekrem'in ev hakkında hangi hususlara değindiğini hiç düşündünüz mü? Ya da Osmanlı dönemindeki evlerin tipik özelliklerinin neler olduğunu?

  • 9
  • 10
İSLAM ŞEHİRLERİ NASIL İMAR EDİLDİ?
İSLAM ŞEHİRLERİ NASIL İMAR EDİLDİ?

Müslüman âlim İbn Sina, el-Kânun fi't-tıb'da yerleşim alanlarının önemine işaret etmiş ve değişik iklimlerdeki bu yerlerin tıp açısından değerlendirmesini yapmıştır.

🔸 Müslümanların ilk kurdukları şehirler olan Kûfe, Basra, Fustat ve daha sonra Bağdat konum ve planları itibariyle birtakım özelliklere sahiptirler.

🔸 Kûfe'de şehrin ortasında, güçlü bir okçunun dört yönde attığı okların düştüğü noktaların birleştirilmesiyle sınırlanan geniş bir alana cami inşa edilmiş ve bu alanın dışına belli bir planda ev yapılmasına izin verilmiştir.

🔸 Ana caddeler yaklaşık 20 metre, yan yollar 10 metre ve ara sokaklar 3,5 metre genişliğinde planlanmıştır.

🔸 Bu hüküm aynı zamanda evlerin arasındaki mesafeler hakkındadır ve iki ev arasında yol bırakmak istendiğinde gelip geçenlere ve yük taşıyanlara zarar verilmemesi için genişliğin bu ölçülerde olması uygun görülmüştür.

🏡 İslam beldelerinde şehir planlaması nasıl yapılırdı?

  • 10
  • 10
OSMANLI DÖNEMİNDE EVLERİN MUHTEVASI
OSMANLI DÖNEMİNDE EVLERİN MUHTEVASI

Osmanlı Devleti, Anadolu ve Rumeli başta olmak üzere geniş bir coğrafya içinde yerleşmiş ve 600 yıl boyunca hüküm sürmüştür.

🔸 Anadolu topraklarına gelmelerinden itibaren yerleşik hayata geçen Türkler, ilk olarak Bizans'tan kalan konutlardan faydalanmışlardır.

🔸 Kısa süre sonra ise Osmanlılar, diğer alanlarda olduğu gibi ev mimarisinde de yeni bir üslup geliştirmişler ve Müslüman Türk evi olarak adlandırılan yapıyı oluşturmuşlardır.

🔸 İhtiyaca yönelik farklılıklar gösterse de geleneksel Türk evlerinde esas kat daima tektir.

🔸 Birkaç katlı evlerde ise ana yaşam alanı en üstteki kat olarak belirlenmiştir.

🔸 Güneş ışığı, rüzgârın yönü, manzara gibi fiziki koşullar en iyi şekilde değerlendirilmiştir.

🔸 Öte yandan mahremiyet olgusu, geniş aile olmanın gereklerini gözetmek amacıyla yapılan yaşam alanı, giriş avlusu, kiler, ambar, samanlık, ahır gibi işlevsel bölümler de yapıların bir parçasıdır.

🔸 Evin iç dekorasyonunda genellikle sedirler, halılar, minderler, yastıklar ve işlemeli örtülerin hâkimiyeti görülür.

🔸 Odalarda ısınma amaçlı ocaklar ve gündelik eşyaların tümünün saklandığı ahşap kapaklı dolaplar bulunur.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN