Tarihte ilklere imza atan Türk kadınları
Kadınlar, insanlık tarihi boyunca pek çok ilke imza attılar. Milletimiz daima kadınlarına değer vererek onları toplumsal meselelerde destekledi. Bilhassa yirminci yüzyıl başlarında ortaya koydukları başarılar ile mücadeleci bir tutuma giren kadınlarımız, birçok alanda dünya kadınları için bir rol model oldu.
Giriş Tarihi: 08.03.2022
20:12
Güncelleme Tarihi: 08.03.2022
21:45
📌93 Harbi olarak anılan 1877 - 1878 Rus Osmanlı Savaşı 'nda Kafkas cephesi Osmanlılar için büyük bir ölçüde yıkım oluşturdu. Ruslar karşı hücum ile pek çok İslam toprağını işgal etti. Aziziye tablaları ise Rusların durdurulduğu nokta oldu. Burada "evladım anasız büyür de vatansız büyüyemez" sözleri ile hafızalarımıza kazınan Nene Hatun 'un önemli bir payı vardı. 1855 - 1955 yılları arasında yaşayan Nene Hatun, 93 Harbi'nin en önemli simgelerindendi . Tabyalarda gösterdiği fedakarlık ve cesaretyle Ruslar'ın püskürmesinde ciddi bir payı olan Nene Hatun, Türk kadınının cesaretini temsil etti.
Nene Hatun'un hayatı ve hikayesi
📌 Milletimiz zor zamanda bünyesinden kahramanlar çıkarır. 1888 - 1955 yılları arasında yaşayan "Kara Fatma" lakaplı Fatma Seher Erden bu kahramanların en müstesnalarından biridir. İstiklal mücadelesinde gösterdiği fedakarlıklar ile orduya katılımı artıran Fatma hanım aynı zamanda çetesi ile bizzat çatışmalarda bulundu. I. İnönü, II. İnönü, Sakarya savaşı ve Büyük Taarruz'da çarpışan Kara Fatma İstiklal Harbi gazisi ve madalya sahibidir. Fatma Seher Erden mücadelesi, hırsı ve hamiyetverliği ile Türk kadınlarına büyük bir örnek oldu.
İstiklal mücadelesinin büyük kahramanı: 'Kara Fatma'
📌 1938 - 2019 yılları arasında yaşayan Ayşe Yüksel Şenler, bir kült metin haline gelen eseri "Huzur Sokağı " ile kuşakları tesiri altında bırakan bir yazardı. 1960 ve 70'li yıllarda yazdığı yazılarla Müslümanların bilinç kazanması için didinen Şenler , hayatı boyunca mücadeleden geri durmayan bir mizaca sahipti. Yazdığı eserler ve verdiği konferanslardan sebebiyle pek çok kez yargılanan yazar, hak bildiği yolda konuşmaktan vazgeçmedi. Bu yönü ile ülkemizdeki genç kızlara örnek oldu.
Mücadeleci bir kalem: Şule Yüksel Şenler
📌 1912 - 2012 arasında yaşayan Semiha Es , ülkemizin iilk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafcısı dır. Eşi Hikmet Feridun Es'in teşvikleri ile fotoğraf çekmeye başlayan Semiha Es'in fotoğraf sevgisi çocukluktan gelir. Kore savaşı nda üç yıl çekimler yapan Semiha hanım, sonrasında ise Vietnam savaşı nda mesleğini icra eder. İnsanların adım atmaktan geri durdukları her bölgede öne çıkan Es, cesareti ile Türk fotoğrafcılık tarihine adını yazdırır.
Divan şiirinin bilinen ilk kadın şairi: Zeynep Hatun
📌 "Gökmen Bacı " olarak tanınan ülkemizin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen , Vecihi Hürkuş'un Vecihi Hava Okulu 'nda eğitimini tamamladı. Sabiha Gökçen ilk kadın savaş pilotu iken Bedriye Tahir ilk Türk kadın pilot tur. Hayatı boyunca engellere maruz kalan pilot, resmi olarak pilotluk onayı alamadı. Sonraki hayatı ise hala bir muammadır.
Elinin hamuruna daktilonun mürekkebi karışmış ilk kadın gazeteciler