Tarihte ilklere imza atan Türk kadınları
Kadınlar, insanlık tarihi boyunca pek çok ilke imza attılar. Milletimiz daima kadınlarına değer vererek onları toplumsal meselelerde destekledi. Bilhassa yirminci yüzyıl başlarında ortaya koydukları başarılar ile mücadeleci bir tutuma giren kadınlarımız, birçok alanda dünya kadınları için bir rol model oldu.
Giriş Tarihi: 08.03.2022
20:12
Güncelleme Tarihi: 08.03.2022
21:45
📌 1938 - 2019 yılları arasında yaşayan Ayşe Yüksel Şenler, bir kült metin haline gelen eseri "Huzur Sokağı " ile kuşakları tesiri altında bırakan bir yazardı. 1960 ve 70'li yıllarda yazdığı yazılarla Müslümanların bilinç kazanması için didinen Şenler , hayatı boyunca mücadeleden geri durmayan bir mizaca sahipti. Yazdığı eserler ve verdiği konferanslardan sebebiyle pek çok kez yargılanan yazar, hak bildiği yolda konuşmaktan vazgeçmedi. Bu yönü ile ülkemizdeki genç kızlara örnek oldu.
Mücadeleci bir kalem: Şule Yüksel Şenler
📌 1912 - 2012 arasında yaşayan Semiha Es , ülkemizin iilk kadın savaş muhabiri ve fotoğrafcısı dır. Eşi Hikmet Feridun Es'in teşvikleri ile fotoğraf çekmeye başlayan Semiha Es'in fotoğraf sevgisi çocukluktan gelir. Kore savaşı nda üç yıl çekimler yapan Semiha hanım, sonrasında ise Vietnam savaşı nda mesleğini icra eder. İnsanların adım atmaktan geri durdukları her bölgede öne çıkan Es, cesareti ile Türk fotoğrafcılık tarihine adını yazdırır.
Divan şiirinin bilinen ilk kadın şairi: Zeynep Hatun
📌 "Gökmen Bacı " olarak tanınan ülkemizin ilk kadın pilotu Bedriye Tahir Gökmen , Vecihi Hürkuş'un Vecihi Hava Okulu 'nda eğitimini tamamladı. Sabiha Gökçen ilk kadın savaş pilotu iken Bedriye Tahir ilk Türk kadın pilot tur. Hayatı boyunca engellere maruz kalan pilot, resmi olarak pilotluk onayı alamadı. Sonraki hayatı ise hala bir muammadır.
Elinin hamuruna daktilonun mürekkebi karışmış ilk kadın gazeteciler
📌 1894 - 1952 yılları arasında yaşayan Safiye Ali , ilk kadın tıp doktorumuzdur. Dedesi Emin Paşa Mekke'de Şeyhülislamlık yapan önemli bir isimdir. Nüfuzlu bir ailede Ali Kırat Paşa 'nın kızı olarak dünyaya gelen Ali, iyi bir eğitim aldı. Amerikan Kız Koleji 'nde lise eğitimini tamamlayan Safiye Ali, o sıralar Darülfünun kız öğrenci kabul etmediği için tıp eğitimini Almanya Würzburg Üniversitesi' nde tamamladı. Cağaloğlu'nda bir muayene açan Safiye Ali, Süt Damlası Bakımevi'nde uzun yıllar hizmet verdi.
Osmanlı'nın bestekâr kadınları
📌 1923 - 2010 yılları arasında yaşayan Feriha Sanerk , Türkiye'nin ilk kadın emniyet müdürü dür. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne ilk kız öğrenci olarak giren Sanerk'in hayatı başarılarla dolu. Mücadeleci bir karaktere sahip olan Sanerk, 1953'de ataması yapılıp kadın olduğu için görev tebliği gerçekleşmeyince olayı mahkemeye taşıyarak emekli olacağı 1974 yılına dek emniyet müdürü olarak görev aldı.
Osmanlı'da kadının toplumdaki ve sosyal hayattaki yeri