Tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremler
Tarihte, jeolojik yapıları nedeniyle fay hatları üzerinde bulunan İslam ülkelerinde depremler sık görüldü. Bu fay hatları pek çok depremi tetikledi; beraberinde gerçekleşen afetler de can ve mal kaybına yol açtı. Peygamber Efendimiz ve ashabı, deprem gibi doğal afetlerden sonra Allah'a dua edilmesini tavsiye ederdi. Peki, tarihte İslam coğrafyalarında meydana gelen depremlerin etkileri ne oldu? Hangi depremden sonra dağ parçalanarak denize kaydı ve nehir tamamen kayboldu?
Giriş Tarihi: 03.11.2020
17:45
Güncelleme Tarihi: 06.02.2023
13:44
MEDİNE’DE VOLKANİK PATLAMA OLDU
Kaynaklarda 873 ve 1015 yıllarında Hicaz'da gerçekleşen depremlerden bahsedilir. Bu bölgede kayıtlara geçen en şiddetli deprem 1256'da meydana geldi. Üç gün içinde artçılarıyla birlikte 14 sarsıntının hissedildiği depremin son günü Medine'nin Harre bölgesinde volkanik bir patlama oldu; üç minare yüksekliğinde lav tepecikleri oluştu.
Medine halkı, püsküren lavları Peygamberimize nisbet edilen bir rivayetteki, "Hicaz bölgesinden çıkacak ve Busrâ'daki develerin boyunlarını aydınlatacak ateş "le irtibatlandırmış ve kıyametin yaklaştığı düşüncesine kapılmıştı.
Deprem öncesi, anı ve sonrası alınacak önlemler
EN BÜYÜK HASAR AKDENİZ KUŞAĞINDA GERÇEKLEŞTİ
24 Kasım 847 tarihinde meydana gelen, tahminen 7 şiddetindeki depremden Mağrib, Mısır, Antakya, Dımaşk, Musul, Humus ve bütün Cezîre bölgesi etkilenmiş; Şam Emeviyye Camii'nin dörtte biri yıkılmıştı.
Bu depremde Antakya'da 20 bin, Musul'da 50 bin kişi yaşamını yitirdi. Aynı kuşaktaki 856 yılı depreminde Yemen'de yer kabuğunda büyük çökmeler oldu; plato üzerindeki bir mezra başka bir mezraya doğru kaydı.
DAĞ PARÇALANARAK DENİZE KAYDI; NEHİR YOK OLDU
Bu kuşakta kayıtlara geçen en büyük deprem 1302 yılında meydana geldi. Şiddetinden dolayı Mısır'da dağlar yarıldı, surlarda büyük çatlaklar oluştu, yerden sular fışkırdı, pek çok ev ve cami yıkıldı.
İskenderiye'de de ağır hasara yol açan depremde Akdeniz'deki büyük fırtınadan dolayı şehrin önündeki gemiler karaya vurdu. Akkâ'da yaşanan gelgitte deniz 2 fersah geri çekildi, açılan alana giren pek çok insan boğuldu. Bu kuşakta 880, 955 ve 1204 yıllarında da benzer depremler meydana geldi.
KUDÜS’TE PEK ÇOK YAPI YIKILDI
Kur'an'da inkâra ve ahlâksızlığa sapmaları yüzünden Lût kavminin cezalandırıldığı belirtilen depremin MÖ 1800'lerde bu bölgede gerçekleştiği tahmin edilir.
İslamî dönemde 747 yılındaki deprem artçılarıyla beraber 40 gün süreyle Ürdün ve Suriye'yi etkiledi. Pek çok insan hayatını kaybetti; Kudüs'te ve birçok şehirde manastırlar yerle bir oldu; Kudüs'te Kubbetü's-Sahra'nın doğu ve batı duvarları yıkıldı, büyük can kaybı yaşandı.
Dünyada en fazla can kaybına yol açan 10 deprem
AKDENİZ’DE PEK ÇOK KİŞİ BOĞULDU
Akdeniz'de oluşan şiddetli fırtına sebebiyle pek çok insan boğuldu. 1201 depreminde Nablus ve civarında bütün evler yıkıldı, 30 bin kişi öldü; Akkâ, Sûr ve Safed'de de büyük zayiat meydana geldi.
1063 ve 1403 yıllarında yine depremlerin yaşandığı Ölüdeniz fayında 1759'da merkez üssü Beka vadisi olan bir deprem daha meydana geldi; 10 ila 40 bin kişi arasında insan öldü. 1927 tarihinde 6,2 şiddetindeki deprem ise Suriye ve Filistin'de büyük yıkıma ve pek çok insanın ölümüne yol açtı.