Tarihteki yıkıcı sel felaketleri
Tarih boyunca insanlık doğal afetlerden etkilendi. Doğal afetler şehirlerin tarihini etkilediği gibi tarihi kırılmaları da tetikledi. Dünyanın farklı ülkelerinde tarih boyunca yaşanan çok sayıda selde milyonlarca kişi ölürken milyonlarca insanın hayatı değişti. Tarihteki en büyük sel felaketlerini ve sonuçlarını araştırdık.
Giriş Tarihi: 03.10.2024
13:15
▪ Kıtlık, salgın hastalık ve ekonomik sıkıntıl ara sebebiyet veren seller, Çin'in tarihi, doğası ve ekonomisi üzerinde uzun süreli etkiler de bıraktı.
▪ Dünyanın en uzun üçüncü nehri Yangtze Nehri ve Çin'in en büyüğü olan Huai Nehri'nin aynı anda taşmasının ardından 1911'de Jiangsu-Anhui Seli meydana geldi.
▪ Çin'i vuran bu selde ölü sayısı yaklaşık 100 bini bulurken, afet tarihin en ölümcüllerinden biri olarak kayıtlar a geçti, büyük çaplı hasarla yaklaşık 375 bin kişiyi de ev siz bıraktı.
▪ Çin'de 1935'te Yangtze Nehri'nin taşması sonucu meydana gelen sel ise 145 bin kişinin ölümüne, milyonlarca kişinin evsiz kalmasına sebep oldu.
▪ Bu selin ardından büyük bir kıtlık görülürken tüberküloz , sıtma ve deri iltihabı gibi ölümcül hastalıkları da beraberinde getirdi.
▪ Çin'de 1975'te de Nina Tayfunu nedeniyle Banqiao Barajı'n ın çökmesinin ardından ülke tarihinin en büyük sellerinden biri görüldü.
▪ Nina Tayfunu'nun bölgede bir yılda düşen yağıştan fazlasını 24 saatte getirmesi, ülkeyi afete karşı savunmasız bırakırken yıkımın etkisi de büyük oldu.
▪ En az 86 bin kişinin öldüğü selin yol açtığı kıtlık ve hastalıklarda da yaklaşık 145 bin hayatını kaybetti.
▪ Doğal afetler nedeniyle gelişen sellerin Çin'i sıklıkla vurduğu bilinmesine karşın Sarı Nehir Seli, 1938 'deki Çin-Japonya savaşı sırasında dönemin Çin hükümeti tarafından yapay yöntemlerle oluşturuldu.
▪ Japon güçlerinin ilerleyişini durdurmak isteyen Çin hükümeti, Sarı Nehir'deki bentleri parçalayarak seli tetiklerken afetin kurbanları ise Çinliler oldu.
▪ Sarı Nehir Seli'nde çok sayıda Çin kenti s ular altında kaldı, yaklaşık 800 bin kişi hayatını kaybetti.
▪ 1938 'de kasti olarak gerçekleştirilen sellerin aksine 1887'de Huayuankou şehrinin yanındaki Sarı Nehri'nin taşması sonucu meydana gelen selde ise 900 bin ila 2 milyon kişinin öldüğü belirtiliyor.
▪ 2 milyon kişinin evsiz kaldığ ı ve büyük çapta tarım alanlarının su altında kaldığı bu afet "Çin'in Kederi" olarak biliniyor.