Arama

Tataristan'dan Osmanlı'ya uzanan şifalı eller

Dünya, 1912 ve 1913 yılları arasında gerçekleşen Balkan Savaşları'nda Türk kadının gücüne şahit olmuştur. Tataristan'ın başkenti Kazan'dan yola çıkan; Ümmü Gülsüm Kemalova, Petersburglu Rukiye Yunusova, Taşkentli Meryem Yakubova ve Rostoflu Meryem Pataşova isimli dört Türk kızı, özlemini duyduğu Osmanlı topraklarına cephe gerisinde Türk askerine yardım etmek için yola koyulurlar. İşte, Türk kızlarının verdiği örnek mücadele...

TÜRK KIZLARININ FAALİYETLERİ

Ümmü Gülsüm ve beraberinde gelen üç genç kadın, Anadolu'da birtakım önemli faaliyetlerde bulunurlar. Türk Ocağı ve Tatar Talebe Cemiyeti gibi kuruluşları ziyaret etmelerini örnek gösterilir.

◾ Aynı zamanda bu genç kadınlar dönemin önemli simalarından olan; Halide Edib Adıvar, Ziya Gökalp, Yusuf Akçura gibi isimlerle birebir görüşmüşlerdir.

Türkistan'da bir ayaklanma: Basmacılar

PADİŞAHIN CUMA SELAMLIĞINA KATILDILAR

◾ İstanbul'a gelenler arasında gazateci ve fikir adamı Fatih Kerimi de bulunur. Kerimi'nin buraya geliş amaçlarından biri Balkan Savaşı'nı yakından takip etmektir, diğer bir amacı ise Tataristan'da milliyetçilik adına yapılan faaliyetleri buradaki aydın zümreye duyurup destek almaktır.

◾ Dört Türk kızıyla yolları kesişen Kerimi, onlarla bir gün Sultan Reşad'ın cuma selamlığını seyrederler. Padişah geçerken onlara eliyle selam verir.

Cuma selamlığında kızların üzerlerinde sıradan paltolar, başlarında da beyaz eşarp vardır. Bu, o dönemler için oldukça dikkat çekici olmuştur.

Cuma selamlığı nedir?

Cuma selamlığı, Osmanlı padişahlarının cuma namazlarına gidiş gelişlerine verilen isimdir. Bu, İslam devletlerinde yaygın bir gelenektir.

DÖNEMİN PADİŞAH VE SADRAZAMI TEŞEKKÜR ETTİ

◾ Padişah onların varlıklarından haberdardır. Hatta Başyaver Halid Hurşid Bey, yanlarına gelerek padişahın selamını ve ekseriyetle memnuniyetini iletir.

◾ Dönemin sadrazamı Mahmud Şevket Paşa da kızlara, "Türk milletine yardım için gösterdiğini fedakarlıklardan ötürü sizlere bilhassa teşekkürlerimi iletiyorum" şeklinde hislerini beyan eder.

Mahmud Şevket Paşa kimdir?

Mahmud Şevket Paşa, Osmanlı askeri ve devlet adamıdır. 31 Mart İsyanı olarak bilinen ayaklanmanın bastırılmasında etkili olmuş bir isimdir.

Sultan II. Abdülhamid'in saklı mirası

DARÜLFÜNUN'UNDA KADINLARA ÖZEL KONFERANS

Ümmü Gülsüm ve arkadaşları, Müdaafa-i Milliye merkezine bir mektup yazar ve kadınlar heyetinin kurulmasını talep eder. Mektupta şu öneriler bulunurlar:

➡ Yardım toplamak için hanımlardan bir heyet oluşturmalı; İstanbul bölgelere ayrılarak, hanımlar buralarda yardım toplamalıdır.

➡ Kadınlar arasında konferanslar düzenlenmelidir.

➡ Hanımlardan oluşan gruplar yaralı askerlerin tedavisine, yemeklerinin hazırlanmasına ve hatta gerekirse vatan savunmasında canını ortaya koyma da öncü olmalıdırlar.

◾ İşte, yukardaki öneriler kabul edilir ve böylece Müdafaa-i Milliye'nin Kadınlar Heyeti kurulmuş olur.

ÖRNEK MÜSLÜMAN TÜRK KADINI

◾ Dilekçe sonrası Darülfünun'un konferans salonunda kadınların toplanmasına izin verilir. Altı bin kadının katıldığı bu konferansta: "Vatan ve millet yolunda erkekler ile muhârebeye gidip can veren, onları gayrete getiren İslâm kadınlarını, Hz. Âişe'yi hatırlayalım. Biz Müslüman kadınları olarak da bugün varlığımızı gösterelim" Der.

◾ Kemalova'nın bu sözleri Türk kadınına büyük moral olur. İşte, Kemalova Türk halkına beş ay boyunca hem cephe gerisinde hem de kürsülerde vatan davasını savunur.

Darülfünun ne demek?

Darülfünun, Arapça "dar" ve "fünun" sözcüklerinin birleşmesiyle meydana gelmiş olup "üniversite" manasına gelir. Darülfünun'un adı günümüzde, İstanbul Üniversitesi'dir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN