Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Titanic'in batışını 14 yıl önce neredeyse birebir tahmin eden kitap

Titanic'in batışını 14 yıl önce neredeyse birebir tahmin eden kitap

Titanik, Olympic sınıf bir transatlantik yolcu gemisiydi. 15 Nisan 1912 gecesi Southampton'dan New York'a doğru yola çıkan Titanic, ilk seferinde bir buz dağına çarpmış ve yaklaşık iki saat kırk dakika içinde Kuzey Atlantik'in buzlu sularına gömülmüştü. Dünya denizcilik tarihindeki en büyük trajedilerden biri olarak kayıtlara geçen bu olayda 1.514 kişi hayatını kaybetmişti. Titanic'in hikayesi, aslında yıllar öncesine dayanan bir tesadüfle daha ilginç hale geldi. Denizcilik romanlarıyla tanınan yazar Morgan Robertson, 1897 yılında bir roman yazmaya başlar ve kitabına "Titan Kazası / Nafile" adını verir. Bu romanda, Titanic'in batışından tam 14 yıl önce, o dönem için oldukça ileri görüşlü bir şekilde Titanik'in felaketini betimler.

  • 7
  • 10
Rotaları da aynı
Rotaları da aynı

🔴 Robertson, Titan romanında geminin rotasını Liverpool'dan başlatarak New York'a varmayı hedefliyordu. Geminin kullandığı hat ise Kuzey Atlantik okyanusu üzerinde ilerliyordu.

🔵 Titanik de tıpkı romandaki gibi yolculuğuna yine İngiltere'de başlıyor ancak Liverpool yerine Southampton limanından hareket ediyordu ancak gideceği yer Titan romanında olduğu gibi New York olacaktı. Üstelik Titanik'in de kullandığı hat Kuzey Atlantik okyanusuydu ve her ikisinde kaza Kuzey Atlantik okyanusu üzerinde gerçekleşiyordu.

  • 8
  • 10
Kaza tarihleri ve kazanın oluş şekilleri de aynı
Kaza tarihleri ve kazanın oluş şekilleri de aynı

🔴 Kitapta geçen detayda, Titan hareket ettikten yaklaşık 8 saat sonra radarların tespit edemediği bir buz dağına çarpıyor ve Titan hızla su dolmaya başlayıp 2'ye ayrılarak okyanusun serin sularına batıyor. Kitapta bu kaza Nisan ayında gerçekleşiyordu. Buraya dikkat, Titan romanında gemi batarken gemide bulunan orkestra ilahi çalmaya devam eder.

🔵 Çarpıcı bir benzerlikle Titanik de Nisan 1912 tarihinde bir buz dağına çarparak okyanusa batıyor ve gemideki orkestra gemi okyanusa batana kadar müzik çalmaya devam etmiştir, inanılması güç bir tesadüfle.

  • 9
  • 10
Teknik detaylardaki çarpıcı benzerlikler
Teknik detaylardaki çarpıcı benzerlikler

🔴 Kitapta, Titan gemisi 800 fit uzunluğunda bir tasarımla betimlenirken, Titanik 882,5 fit uzunluğundaydı. Her iki geminin yapım aşamasında son teknoloji çelik alaşımlar kullanılarak üretilmişti.

🔵 Titan'ın ağırlığı 45,000 ton iken, Titanik 52,310 ton ağırlığındaydı. Titan, 19 su geçirmez bölmeyle donatılmışken, Titanik'te bu bölümlerin sayısı 16 idi. Her iki gemi de 3 pervaneye sahipti. Titan gemisinde 24 filika bulunurken, Titanik'te 16 normal filika ve ek olarak 4 adet katlanabilir filika bulunuyordu.

  • 10
  • 10

🔴 Birkaç notla bitirelim. Robertson'ın beklenenin aksine kitabı tutmadı. Dahası, Robertson, Titanik'in battığından üç yıl sonra bile hayattaydı. Ancak kimse Robertson'ın kitabındaki kehanetleri görmemişti. Kendisi psikolojik travmalarla boğuştu ve sonunda yaşamını yitirdi.

🔵 Titanik'in batışına ruhani anlamlar yükleyenler kadar maddi anlamlar arayanlar da vardı. Örneğin, Titanik ve kız kardeşi Olympic'in sigortalanıp bilerek batırıldığına dair söylentiler dolaşıyordu. Ne olursa olsun, Titanik hem teknolojisiyle hem şöhretiyle kehanetin de önüne geçerek popülerliliğini hala korumaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN