Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Tarih
  • Titanik'te ölmediği için Japonların nefret ettiği adam: Masabumi Hosono

Titanik'te ölmediği için Japonların nefret ettiği adam: Masabumi Hosono

Tarihin belki de en trajik kazalarından biri hiç kuşkusuz Titanik'in buz dağına çarpmasıyla gerçekleşmişti. 10 Nisan 1912 tarihinde İngiltere'nin Southampton şehrinden hareket eden ve o güne kadarki en büyük buharlı yolcu gemisi, yalnızca 5 gün süren yolculuğu sonrasında 15 Nisan 1915 yılında Atlantik Okyanusu'nun soğuk sularına gömülmüştü. Bu elim kazada, 2224 yolcudan 1514'ü ölmüş, 710 yolcu sağ olarak kurtarılmıştı. Sağ kurtulanlardan biri de Japon bir yolcu olan Masabumi Hosono'ydu. Ancak Hosono'nun hayatının geri kalanı pek de beklediği gibi ilerlemedi. Japon halkı tarafından nefretle karşılanan Hosono'nun trajik hikayesini sizler için yazdık.

🔹 Masabumi Hosono, ilk başlarda kendisini ölüme hazırlamış bir şekilde gemide beklerken aklına karısının ve çocuklarının geldiğini günlüğüne not etmişti. Şöyle demişti: "Bir Japon olarak utanç verici bir şey bırakmadan kendimi ölüme telaşsız bir şekilde hazırlamaya çalıştım."

🔹 Ancak süreç, Masabumi Hosono için bu şekilde ilerlemedi. Karısı ve çocuklarını bir daha göremeyecek olma duygusu ona, onulmaz bir acı veriyordu. Bir şekilde içimdeki mutlak korku ve korkunç yalnızlık hissini hiçbir şekilde ortadan kaldıramıyordum, diye yazmıştı günlüğüne. Titanik batarken tüm bu duygu ve düşünce kaosu arasında, belki de hayatta kalmak için son bir şans ayağına gelmişti. Yalnızca karar vermesi gerekiyordu.

  • 8
  • 10
"İki kişilik daha yer var"
İki kişilik daha yer var

🔹 Titanik'ten okyanusa 13 numaralı filikayı indiren subay "2 kişilik daha yer var!" diye bağırıyordu. Subayın bu çağrısını duyan bir adam Hosono'nun önünden filikaya doğru atlamıştı. Artık geriye dönülemez bir anda olduğunun farkında olan ve bir şekilde bu son şansı kullanmak isteyen Hosono da adamın peşinden filikaya atlayarak Titanik'ten ayrılıp filikayla okyanusa inmişti.

🔹 Okyanusa indikten sonra Titanik'in suya batışını gören Hosono, o anları şöyle aktarmıştı: "Gemi battıktan sonra suda boğulanların korkunç çığlıkları duyuldu. Cankurtaran sandalımız da hıçkıran, ağlayan çocuklarla ve kocalarının, babalarının güvenliğinden endişe duyan kadınlarla doluydu. 'Ve ben de onlar kadar depresyonda ve perişandım, uzun vadede kendime ne olacağını bilmiyordum."

  • 9
  • 10
"Şanslı Japon Çocuk"
Şanslı Japon Çocuk

🔹 Hosono ve filikalara binmeyi başaran diğer şanslı yolcular, kurtarma ekibi tarafından bulunmuş ve kurtarılmışlardı. Hosono'nun bu kurtuluş hikayesi başlangıçta pek ilgi görmemişti. Bir an önce ülkesi Japonya'ya dönmek için Amerika'ya gidip oradan arkadaşlarının yardımıyla bir gemiye binerek ailesinin yanına gitmişti.

🔹 Onun hikayesine ilgi duyan yerel bir gazeteci Hosono ile röportaj yaptı ve ona "Şanslı Japon Çocuk" adını takarak gazetede hikayesini yayınladı. Daha sonra ailesiyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafını yayınlayan Yomiuri Shimbun Gazetesi de dahil olmak üzere birçok dergi ve gazeteyle röportaj yaptı.

KAZANIRKEN KAYBETMEK: PİRUS ZAFERLERİ NEDİR?

  • 10
  • 10

🔹 Tüm bu röportajlar sonrasında Titanik'ten sağ kurtulma hikayesi Japonya'da artık herkes tarafından biliniyordu. Ancak Hosono, hiç beklenmedik bir tepkiyle karşılaşmıştı. Tüm gazeteler onu korkaklıkla suçlamış, ders kitaplarında onun bu hikayesi utanç verici bir davranış modeli olarak yazılmıştı. Üstelik üniversiteden bir etik profesörü onu bu davranışı nedeniyle ahlaksız olmakla suçlamıştı.

🔹 Hayatının geri kalanında dışlanmış ve pek çok duygusal şiddete maruz kalmış bir insan olarak yaşamak zorunda kalan Masabumi Hosono, 1939 yılında ölümüne kadar üzgün bir şekilde hayatını sürdürdü. Hosono'nun bu trajik hikayesi artık şöyle okunacaktı:

"1912'de Titanik'in batmasından sağ kurtuldu, ancak gemiyle birlikte
batmaktansa kendisini kurtarmaya karar verdiği yanlış kararı nedeniyle
kendisini Japon halkı, basını ve hükümeti tarafından kınanmış ve dışlanmış buldu."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN