Toprağın çocuğu mimar: Hassan Fathy
Geleneksel malzemelerle tasarladığı yapıları ile tanınan Hassan Fathy, kültürel mimari birikimi Mısır topraklarında canlandırıp, dünyanın çeşitli coğrafyalarına tanıtmış önemli bir mimardır. Fakirlere ev yapması ile de ünlenen usta isim, Turgut Cansever'in Kahire'de doğmuş bir kardeşi gibidir. Fathy, 20. yüzyılda egemen Batılı söylemlere karşı yapıları ve üslubu ile kültürünü muhafaza ederek modern mimari istiladan Kahire topraklarını korumayı başarır.
Giriş Tarihi: 18.07.2022
13:01
Güncelleme Tarihi: 11.08.2022
17:33
🔹 Modern mimarinin sayesi altında herkesin kendine bir köşe bulduğu ve etkilendiği atmosferde Fathy, hem modernizme inceleme noktasında yakın durur hem de modernizmden anlayış olarak uzak bir konuma yerleşir.
🔹 Modernizmin küt dikdörtgen, kare formlu, 90 dereceli sürprizlerden azade monoton yapılar, ızgara şeklinde döşenmiş, yerleşmiş ve kurulmuş ruhsuz şehirler Hassan Fathy'nin mimari olarak en eksik gördüğü özelliklerdir.
İslam mimarisinin çekirdek kavramı: Mekan
🔹 20. yüzyılda yapı teknolojisinin nihai ürünlerinin mimaride alternatifi düşünülmeksizin istimali, o dönem için kült bir olgu haline gelir.
🔹 Hassan Fathy dünyanın maruz kaldığı teknolojik istimale karşı, kültürün dinamik olgularıyla mücadele verir. Bu sayede topraklarında Batı hegemonyasının istilasını engel olur, tarihin derinliklerinde saklı inşai ilmi Mısır topraklarında yeniden canlandırır.
Dünyadaki ilk gıda standardı: Kanunname-i İhtisab-ı Bursa
🔹 Fathy'nin mimarlığında şehir ve toplum arasındaki ilişki önemli bir konum teşkil ediyordu. İki kavramın birbirini etkilediği ve birbiriyle iletişim halinde olduğu gerçeği yapılarında tezahür etti.
"Eğer size 1 milyon sterlin verilseydi ne yapardınız? Bize gençliğimizden beri sürekli sorulan bu soru hayal gücümüzü çalıştırırdı. Bu soruya iki olası cevabım vardı: Birincisi bir yat alıp ve bir orkestra kiralamak ve arkadaşlarımla birlikte Bach Schumann ve Brahms dinleyerek dünyayı dolaşmak; diğeri ise fellahların benim istediğim hayat tarzı sürerek yaşayabilecekleri bir köy inşa etmek."
Hassan Fathy
Ölüleriyle yaşayan medeniyet: Osmanlı
🔹 Modernizmin geçmişi yok sayarak mimaride tamamen bağımsız bir yol çizmesi bir süre sonra dönem insanları tarafından yadırganmaya ve sorgulanmaya başlar.
🔹 Tam bu vakitlerde geleneğe sıkı sıkıya bağlı bir mimar olarak mimarlık sahnesinde beliren Hassan Fathy, uluslararası camiada yapıları ve yöresel üslubuyla büyük bir taltif görür.
Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra
🔹 Modernin sıkıcı atmosferinden yorulup kaçan toplumlar çareyi, Hassan Fathy'nin geçmişten harmanlayarak önlerine sunduğu hayat-bahş malzemelerde bulur.
🔹 Hassan Fathy ucuz, sağlıklı, estetik ve oldukça kolay bir yöntemle inşa ettiği toprak yapılar modern konutlar ve yapılar arasında mahsur kalmış kimseler için de bir kaçış noktası oluşturur.
Tarihin en büyük camisi Samerra