Toprağın çocuğu mimar: Hassan Fathy
Geleneksel malzemelerle tasarladığı yapıları ile tanınan Hassan Fathy, kültürel mimari birikimi Mısır topraklarında canlandırıp, dünyanın çeşitli coğrafyalarına tanıtmış önemli bir mimardır. Fakirlere ev yapması ile de ünlenen usta isim, Turgut Cansever'in Kahire'de doğmuş bir kardeşi gibidir. Fathy, 20. yüzyılda egemen Batılı söylemlere karşı yapıları ve üslubu ile kültürünü muhafaza ederek modern mimari istiladan Kahire topraklarını korumayı başarır.
Giriş Tarihi: 18.07.2022
13:01
Güncelleme Tarihi: 11.08.2022
17:33
🔹 Modernizmin geçmişi yok sayarak mimaride tamamen bağımsız bir yol çizmesi bir süre sonra dönem insanları tarafından yadırganmaya ve sorgulanmaya başlar.
🔹 Tam bu vakitlerde geleneğe sıkı sıkıya bağlı bir mimar olarak mimarlık sahnesinde beliren Hassan Fathy, uluslararası camiada yapıları ve yöresel üslubuyla büyük bir taltif görür.
Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra
🔹 Modernin sıkıcı atmosferinden yorulup kaçan toplumlar çareyi, Hassan Fathy'nin geçmişten harmanlayarak önlerine sunduğu hayat-bahş malzemelerde bulur.
🔹 Hassan Fathy ucuz, sağlıklı, estetik ve oldukça kolay bir yöntemle inşa ettiği toprak yapılar modern konutlar ve yapılar arasında mahsur kalmış kimseler için de bir kaçış noktası oluşturur.
Tarihin en büyük camisi Samerra
🔹 Hassan Fathy mimaride en önemli özelliği "bir yerde yapı yapmak değil, bir yerden yapı oluşturmak" olarak düşünür ve yapısını oluşturduğu yerde devşirme bir malzeme kullanmaz.
🔹 Bir başka deyişle usta mimar, bir başka yerin teknolojisini, olanaklarını o yerin kültürel özelliklerine uydurmaya değil, o yerin mevcut teknolojik olanaklarını kullanmaya çalışır.
Medeniyet membaı şehir: Herat
🔹 Mısır coğrafyasında yoğun bir malzeme olarak karşımıza çıkan kerpiç, Hassan Fathy'nin ellerinde çağdaş bir yoruma uğrar.
🔹 Özgün ve benzersiz bir biçime kavuşan tarihi çağlar ötesine dayanan kadim materyal, Hassan Fathy denilince akla gelen ilk unsur olur.
Sa'd bin Ebu Vakkas'ın kurduğu ilim şehri: Kufe
🔹 Ayrıca Fathy, kerpiçin ucuz, ekonomik ve kolay yolunu fakirler için ev yapmakta kullanır ve halkın gönlünde büyük bir yer edinir.
🔹 "Niçin evlerimizin yapımında Allah'ın bir lütfu olan bu malzeme kullanılmıyordu? Ve niçin köylülerin evleri daha iyi değildi ve arazi sahiplerinin evleriyle aralarında bir fark olması gerekiyordu? Her ikisi de kerpiçten yapılır ve daha iyi tasarlanıp konforlu ve güzel olabilirlerdi."
Dünya ve ahiretin çıbanı: Günahlar