Arama

Tunus'ta Osmanlı mührü: Bey Sarayları

Osmanlı Beyleri tarafından 1705- 1957 yılları arasında yönetilen Tunus, Akdeniz'in daimi olarak müstesna bir köşesi oldu. Bölgede hüküm süren 19 Osmanlı Beyi Tunus'u bir uçtan diğer uca ihya ederek Osmanlı'nın izlerini şehirlere kazıdılar. Beyler, Tunus'ta onlarca Bey Sarayı inşa ettiler. Sizler için bu saraylarla alakalı malumatı bir araya getirdik.

◾ Ülke içerisinde öne çıkan ve en beğenilen Bey Sarayları Marsa'da bulunuyor. Özellikle halk arasında güzelliği dillere pelesenk olan "Sidi Busaid" de bu bölgede.

◾ Şehrin simgeleri arasında gösterilen ve havadar kubbe manasına gelen "Kubbe el Heva" Osmanlı döneminden kalma bir yazlık saray.

Batı'nın yeni AVM'si: Retro pazarı

Havadar Kubbe olarak anılan yazlık saray Bey ailesinin yaz aylarını rahat şekilde geçirebilmeleri için deniz üzerine inşa edilmiş vaziyette.

◾ Lakin hukuki anlaşmazlıklar sebebiyle bu güzeller güzeli yapı atıl olarak duruyor.

Osmanlı'nın Kıbrıs'taki mührü: Büyük Han

◾ Tunus'ta 1855-1859 yıllarında hüküm süren Muhammed Paşa tarafından ikametgah olarak kullanmak üzere inşa edilen Saadet Sarayı, 1914-1915 tarihleri arasında tekrar restore edildiği için ayakta kalan ve nisbeten yeni sayılan saraylar arasında sayılıyor.

◾ Tunus'un ilk Cumhurbaşkanı Habib Burgiba'ya da bir müddet ev sahipliği yapan Saadet Sarayı daha sonra yabancı devlet görevlilerinin misafirhanesi olarak kullanılmıştır.

Çöldeki inci: Burku Sarayı

◾ 1914 senesinde büyük bir özveri ile restore edilen Saadet Sarayı, çok daha azametli ve güzel saraylar olmasına rağmen Cumhurbaşkanı Burgiba'ya hizmet eder.

İran mimarisinin zarif örneği: Burucerdi Evi

◾ Saadet Sarayı ile aynı akibeti yaşayamayan Kubbe el Heva için ise durumlar biraz farklı gelişir. Ali Bey tarafından deniz üzerine inşa edilen saray an itibariyle metruk durumdadır.

◾ 1960 senesinde özel mülk olarak saray birtakım anlaşmazlıklar sebebiyle günümüzde metruk bir haldedir.

İran'ın bugüne kalan ilk bahçesi: Fin

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN