Türkistan'da bir ayaklanma: Basmacılar
Kadim Türkistan toprakları tarih boyunca pek çok işgale maruz kalır. 1900'lerin başına gelindiğinde Rusların Asya'daki Türk topluluklarına uyguladığı ağır politikalar artık dayanılamayacak boyuttadır. İşte böyle bir dönemde Rusların Hokand Milli Hükümeti'nin devrilmesinden sonra yaptığı katliamlar, bardağı taşıran son damla olur. Türkistanlı Ergaş Korbaşı önderliğinde, Türkistan'ın milli mücadelesi "Basmacılar Hareketi" ortaya çıkar. Peki, Basmacılar Hareketi'nin amacı neydi? Basmacılar Hareketi'nde kimler vardı?
Giriş Tarihi: 01.08.2023
16:17
Güncelleme Tarihi: 15.02.2024
09:26
*Fotoğrafta Son Buhara Emiri Alim Han yer alıyor
TEMSİLCİLERİ VE LİDERLERİ KİM?
◾ Bölgedeki Müslüman Türk halklarının desteği, hareket için oldukça yadsınamaz seviyelere ulaşır. Çünkü Ruslara ve Ruslaştırma politikasına karşı bu direniş, somut bir savunucu konumundadır.
◾ Enver Paşa, Zeki Velide Togan, Yusuf Akçura, İsmail Gaspıralı, Mehmet Emin Resulzade Basmacı Hareketi'nin en önemli temsilcilerindendir. Bu ayaklanmaya 1921'de Buhara Emiri'nin Afganistan'a sığınmasının ardından Basmacılık Hareketi'ne aydın bir zümre olan Ceditçiler de dahil olur.
*Ruslaştırma Politikası
Ruslar ele geçirdiği topraklarda, bölgedeki insanları kendi kurallarına göre şekillendirmek ister. Bu da dünyadaki devletler ve bilhassa Türkistan halkı tarafından "Ruslaştırma Politikası" olarak bilinir. Özellikle Rus dilini bu minvalde de Kiril alfabesini en güçlü silahları olarak görür ve görmeye de devam ederler.
*Ceditçiler
19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başlarında Rus İmparatorluğu'da özellikle Türk kökenli Müslüman halklar arasında ortaya çıkan sosyal-siyasi bir harekettir.
*Fotoğrafta Basmacılar ile Kızıl Ordu görüşmeleri yer alır – Fergana Vadisi (1921)
BASMACI HAREKETİ'NİN DÖNEMLERİ
◾ Enver Paşa ve Zeki Velide Togan'ın öncülük ettiği hareket 1935 yılına kadar devam eder. 1936 senesinde Sovyet Türk devletlerinin kurulması ile bu hareket yavaş yavaş biter.
Türkistan'daki Türklerin bu mücadelesi toplamda üç döneme ayrılır:
➡ İlki, 1918 - 1921 yıllarını kapsayan birinci dönemdir. ➡ İkinci dönem Enver Paşa'nın liderlik yaptığı 1921 - 1922 yıllarını içine alan kısımdır. ➡ Son ve üçüncüsü ise Türk ordusunun kahraman yiğidi Enver Paşa'nın şehit edilmesinin ardından başlayan, 1922 - 1935 senelerini kapsayan dönemdir.
*Zeki Velide Togan kimdir?
Zeki Velidi Togan, 1890 yılında Başkurdistan'ın Küzen Köyü'nde dünyaya gelir. Arapça ve Farsçayı anne ve babasından öğrenen Zeki Velidi'nin eğitiminde aile çevresinin büyük bir rolü vardır. İlerde tarih, Türk coğrafyasına adadığı birbirinden kıymetli eserler ve Türklük uğrunda verdiği muhteşem mücadelelere şahitlik edecektir.
*Fotoğrafta Türkmen Basmacılar Kuvvetleri Korbaşıları yer alıyor (1921)
TÜM TÜRKLERİ HAREKETE GEÇİRDİ
◾ Başta Hive'de örgütlenen ayaklanma; Türkistan ulusal dernekleri, partileri; Başkürdistan, Buhara ve Hive hükümetleri üyeleri, Kırgız ve Kazak aydınları, Türkiye'den gelen subaylar, Paştunların ve Uygurların desteği ile devam ettirilir.
◾ 16. yüzyıldan sonra Türkistan'da böylesine farklı grupların desteğini kapsayan ve bu denli uzun süren başka bir halk hareketi olmamıştır.
↪ Korbaşı Şir Muhammed Bek ile başlayan direniş ayaklanması Enver Paşa'nın liderlik yaptığı dönemde zirvesini yaşamış olur.
*Korbaşı Şir Muhammed Bek kim?
Türkistan'ın milli istiklal harket lideridir.
Orta Asya değil Türkistan