Arama

Türkiye tarihini şekillendiren camilerimiz

Huzur ve sükunetin hakim olduğu camiler sadece ibadet edilen mekanlar değil aynı zamanda toplumların birlik ve beraberliğinin bir simgesidir. Rabbimiz camilerin dokunulmazlığını ve bu konunun önemini Kur'an'ın birçok ayetinde bildirmiştir. Unutmayalım ki, cami olan bir bölge, o bölgede Müslüman bir topluluğun olduğunu işaret eder. Her köşesi buram buram tarih kokan Anadolu'dan, İstanbul'a, Bursa'dan Diyarbakır'a, Adana'dan Erzurum'a farklı mimarideki camileri derledik.

  • 13
  • 29

Bizans İmparatorluğu döneminde hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi de gören Ayasofya, Fatih Sultan Mehmed'in (1451-1481) 1453'te İstanbul'u fethinin ardından camiye çevrildi. Fetihten hemen sonra güçlendirilerek en iyi şekilde korunan ve Osmanlı dönemi ilaveleriyle cami olarak varlığını sürdüren yapı, inşasından itibaren çok sayıda depreme de maruz kaldı. Mustafa Kemal Atatürk'ün emri ve Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen ve 1 Şubat 1935'te müze olarak, yerli ve yabancı ziyaretçilere açıldı.

Nasıl gidilir?

Ayasofya Müzesi Sultahmet Meydanı'ndadır. Taksimden finiküler ile Kabataş'a ve oradan tramvay ile Sultanahmet'e; havalimanından metro ile Aksaray'a ve oradan tramvay ile Sultanahmet'e; Kadıköy veya Üsküdar'dan vapur ile Eminönü'ne ve oradan yürüyerek veya tramvay ile Sultanahmet'e gelerek ulaşılabilir.

  • 14
  • 29
SULTAN AHMET CAMİİ
SULTAN AHMET CAMİİ

Türk ve İslam dünyasının en ünlü yapılarından Sultan Ahmet Cami, 1609-1616 yılları arasında İstanbul'da, Sultan I. Ahmed tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'ya yaptırıldı. İstanbul'a gelenlerin ilk ziyaretgahlarından cami, İznik çinileri dolayısıyla "Mavi Cami" olarak da tanınıyor. Sultan Ahmet Camii, orijinal olarak 6 minareli inşa edilen ilk ve tek cami olarak da dikkatleri çekiyor.

  • 15
  • 29

Sultan Ahmet Camii, külliyesiyle birlikte İstanbul'daki en büyük yapı topluluklarından biridir. Bu külliye; cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, çeşme, türbe, medreseler ve kiralık odalardan oluşmaktadır. Bu yapılardan bazıları günümüze ulaşmıştır.

  • 16
  • 29

Caminin duvarlarını 21 bin 43 adet göz alıcı İznik çinisi bulunmaktadır. Caminin ibadethane bölümü 64 x 72 metre boyutlarındadır. 43 metre yüksekliğindeki merkezi kubbesinin çapı 23,5 metredir.

Minarelerde camiyi yaptıran Sultan Ahmet'in 16. Osmanlı padişahı olması sebebiyle 16 adet şerefe bulunmaktadır.

Nasıl gidilir?

Kabataş-Bağcılar tramvay hattının Sultanahmet durağını kullanarak ulaşabilirsiniz. Anadolu yakasından gelecekseniz Kadıköy-Eminönü ve Üsküdar-Eminönü vapurlarını kullanarak tramvay hattına ulaşabilirsiniz.

  • 17
  • 29
BURSA YEŞİL CAMİİ
BURSA YEŞİL CAMİİ

İlk dönem Osmanlı mimari örneklerini taşıyan Bursa Yeşil Camii caminin ünü, çini kaplamalarından geliyor. Osmanlı sultanlarından Çelebi Mehmet'in emriyle yapımına başlanan cami II. Murad devrinde tamamlandı. Cami, binanın depremde hasar görüp görmediğininn anlaşılmasını sağlayan silindir mermer şeklindeki terazi sistemiyle de ilgi çekiyor.

Nasıl gidilir?

Bursa Yeşil Camii ye ulaşmak için Bursa içinden yerel ulaşım alternatifleri rahatlıkla kullanılabilir. Otobüsler, birçok duraktan olduğu gibi terminalden de Yeşil Camii lokasyonuna ulaşımını sağlamaktadır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN