Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi
Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.
Giriş Tarihi: 21.10.2020
17:28
Güncelleme Tarihi: 21.10.2021
13:17
📌 Hisarın en önemli kulesini oluşturan duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği 28 metreydi. Saruca Paşa Kulesi'nin özelliği, en üst katının divanhane olarak kullanılmasıydı.
▶ İçi ahşap katlardan oluşan 9 katlı Saruca Paşa Kulesi'nin divanhane katını tamamlayan kubbenin sahip olduğu akustik ses düzeni hayranlık uyandıracak düzeydedir. Kubbe, içine matematiksel bir nizam içinde yerleştirilen küçük ve büyük ağızlı testiler ile bu akustik sağlandı.
▶ Saruca Paşa Kulesi, Bakü'de bulunan ve 12. yüzyılda yapılan tarihi Kız Kalesi'nden sonra Türk mimarisinden geriye kalan en orijinal askeri ve savunma taş kulesidir.
📌İstanbul'un fethinin ardından stratejik önemini kaybeden Rumeli Hisarı, İstanbul Gümrüğü'ne bağlı gümrük mevki hizmetini gördü. Ayrıca, Kilyos Kalesi ile Rumeli Hisarı arasındaki kıyı güvenliği ve çevresinin kolluk kuvveleri ile ilgili teşkilatın merkezi görevi, Rumeli Hisarı üzerinden yürütüldü.
▶ Rumeli Hisarı, 16. yüzyıldan itibaren uzun bir dönem hapishane olarak kullanıldı. Rumeli Hisarı'nda ilk olarak 1478 yılında Arnavutluk seferine gitmediği için Veziriazam Gedik Paşa hapsedildi.
📌 Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı'nın girişini savunmak, Müslümanların düşman zulmünden ve istilalarından koruma amacıyla IV. Mehmet annesi Turhan Sultan tarafından yaptırıldı.
▶ Kalenin inşasında Venediklilerle süregelen uzun savaşın yeniden başlaması etkili oldu.
Hatice Turhan Valide Sultan kimdir?
📌Yaklaşık dikdörtgen bir planda olan Seddülbahir Kalesi'nin denize bakan kısmı ortada kırılma yapar. Asimetrik bir planda inşa edilen yapının, kuzey ve batısında bulunan burçların arası içten 136.525 metredir.
1885 yılında Abdülhamid Han tarafından onarıldı. Kale, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük ölçüde zarar gördü.
Adana'daki tarihi Yılan Kale, içerisinde peki çok efsaneyi barındırıyor.
📌 Adana'da yer alan Yılan Kale, gerek tarih gerek coğrafya gerekse turizm açısından çok değerli bir mitolojik geçmişe sahiptir.
▶ Ovadaki diğer kaleleri de görüş alanının içine alan kalenin 8 yuvarlak burcu bulunuyor. Eski adı Govara olan kaleye, 1671 yılında Evliya Çelebi Şahmeran Kalesi adını verdi.