Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi
Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.
Giriş Tarihi: 21.10.2020
17:28
Güncelleme Tarihi: 21.10.2021
13:17
📌Yaklaşık dikdörtgen bir planda olan Seddülbahir Kalesi'nin denize bakan kısmı ortada kırılma yapar. Asimetrik bir planda inşa edilen yapının, kuzey ve batısında bulunan burçların arası içten 136.525 metredir.
1885 yılında Abdülhamid Han tarafından onarıldı. Kale, Birinci Dünya Savaşı'nda büyük ölçüde zarar gördü.
Adana'daki tarihi Yılan Kale, içerisinde peki çok efsaneyi barındırıyor.
📌 Adana'da yer alan Yılan Kale, gerek tarih gerek coğrafya gerekse turizm açısından çok değerli bir mitolojik geçmişe sahiptir.
▶ Ovadaki diğer kaleleri de görüş alanının içine alan kalenin 8 yuvarlak burcu bulunuyor. Eski adı Govara olan kaleye, 1671 yılında Evliya Çelebi Şahmeran Kalesi adını verdi.
📌 Yılan Kale, çevresindeki diğer kaleleri de görüş alanına alacak şekilde, çok sarp bir tepe üzerinde ovanın ortasında yükselir. Tarihi 11. yüzyıla uzanan orta çağ dönemi kalelerinden biridir. Efsanelere göre, kale ismini içinde yılanları eğiten bir kişinin yaşamasından dolayı aldı. Bir diğerine göre, surlarının yılan gibi kıvrımlı olmasından dolayı kale bu ismi aldı.
📌 Anadolu Hisarı, Yıldırım Bayezid tarafından İstanbul'un fethi için 1396 yılında yaptırıldı . Diğer adıyla Güzelce Hisar, Göksu deresi ile Boğaz'ın kesiştiği noktada inşa edildi.
▶ Bu kale ile sultan, Bizans'a ulaşan deniz yolunu kontrolü altına almaya çalıştı . Aynı zamanda Boğaz'ın Anadolu kıyılarına kadar inmiş olan Osmanlı'ya karşı Bizanslıların Göksu deresi vadisinden yapacakları bir akını da engelleyecekti.
📌 İstanbul'daki en eski Osmanlı yapısı olan Anadolu Hisarı , denizlerden gelen saldırılara karşı bir savunma ve istihbarat kalesi olarak işlev gördü.
▶ Boğaz'ın yaklaşık 650 metre genişliğindeki en dar bölgesine inşa edilen kale, İstanbul'un fethinden sonra önemini yitirdi.
Yedi bin metrekarelik bir alan üzerine kurulu olan Anadolu Hisarı'nın dış surları Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edildi.