Arama

Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi

Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.

📌Günümüzde yedi yıl süren restorasyon sonucu Kilitbahir Kalesi, yaşayan müze haline getirildi. Ana Kule'de, kaledeki günlük hayat; Piri Reis bölümünde, Osmanlı'nın önemli denizcisi Piri Reis'in hayatı ve Kitab-ı Bahriye; Kilitbahir sinevizyon bölümünde, Kilitbahir Kale Müzesi ve Kilitbahir Kalesi hakkında bilgileri içeren belgesel; Engelsiz Müze bölümünde, Osmanlı kalelerinin mimarisi, teşkilat yapısı, savunma, ticaret, ibadet ve gündelik hayatı bugünün teknolojisi kullanılarak anlatılıyor.

Türkiye'de ilk "yaşayan kale"

📌Kanuni Sultan Süleyman döneminde eklenen Sarı Kule'de ise Osmanlı kaleleri genel olarak anlatılırken, teşkilat yapısı, Avrupa'daki Osmanlı kalelerinin gravürleri, savunma silahları, ticareti ve günlük yaşamı canlandırılıyor.

▶ Kilitbahir Kalesi'nin surlarına ses sistemiyle birlikte yerleştirilen heykel muhafızlar, kaleye gelen ziyaretçileri, o döneme ait muhafızlar arasında bir parola olan 'Yektir Allah' nidalarıyla karşılıyor.

  • 7
  • 18
RUMELİ HİSARI
RUMELİ HİSARI

📌 Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden önce Karadeniz yoluna hâkim olabilmek için Anadolu Hisarı'nın tam karşısına Rumeli Hisarı'nı yaptırdı.

📌Rumeli Hisarı'nın inşasında uygulanan teknik, dünyanın en önemli lojistik başarı hikayelerinden biridir.

Rumeli Hisarı'nın inşasıyla İstanbul'un fethinin yüzde 50'si gerçekleşti.

📌Rumeli Hisarı'nın temellerini, Utarid Mabedi'nin bulunduğu yere koyduran Sultan II. Mehmet, hisar duvarlarının ''Muhammed'' kelimesini bir araya getiren, Arap harfleri şeklinde olmasını, her ''M'' harfi yerine bir kule yapılmasını buyurdu. "H" ve "D" harflerinin bulundukları yerlerde istihkâmlar yapıldı.

Fatih Sultan Mehmet tarafından tasarlanan kalenin tepeden görülebildiği tek yer ise Otağtepe'dir.

📌 İnşa çalışmalarını Mimar Müsliheddin'in yürüttüğü Rumeli Hisarı, 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi'nin araştırmalarına göre, Rumeli Hisarı'nın inşasında 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalıştı.

▶ Hisarın yapımında kullanılan keresteler, iki yıl önce İznik ve Ereğli'den temin edildi. Anadolu Yakası'nda önceden oluşturulmuş kireç kuyularından sağlanan kireç, Çubuklu civarında açılan 12 ocaktan getirilerek söndürüldü. Kavak ve Büyükada'dan gönderilen demir cevherleri buraya nakledildi. Taş malzemenin büyük bir bölümü İstinye taş ocağından temin edildi.

İstanbul'un fethinde kullanılan Şahî Toplarının sırrı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN