Türkiye’nin ihtişamlı 5 tarihi kalesi
Kaleler, stratejik bir yeri veya geçidi korumak amacıyla inşa edilen askeri yapılardır. Ülkemizin dört bir yanında şehirleri korumak ya da yapılacak fetihlere kapı açmak amacıyla inşa edilen kaleler mevcuttur. Çoğu artık bu amaçla kullanılmasa da mimarileriyle bugün bulundukları şehirlerin simgeleri olarak anılıyorlar. Sizler için Türkiye'nin ihtişamlı 5 tarihi kalesini derledik.
Giriş Tarihi: 21.10.2020
17:28
Güncelleme Tarihi: 21.10.2021
13:17
📌 İnşa çalışmalarını Mimar Müsliheddin'in yürüttüğü Rumeli Hisarı, 4 ay gibi kısa bir sürede tamamlandı. Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi'nin araştırmalarına göre, Rumeli Hisarı'nın inşasında 300 usta, 700-800 işçi, 200 arabacı, kayıkçı, nakliyeci ve diğer tayfa çalıştı.
▶ Hisarın yapımında kullanılan keresteler, iki yıl önce İznik ve Ereğli'den temin edildi. Anadolu Yakası'nda önceden oluşturulmuş kireç kuyularından sağlanan kireç, Çubuklu civarında açılan 12 ocaktan getirilerek söndürüldü. Kavak ve Büyükada'dan gönderilen demir cevherleri buraya nakledildi. Taş malzemenin büyük bir bölümü İstinye taş ocağından temin edildi.
İstanbul'un fethinde kullanılan Şahî Toplarının sırrı
📌 Rumeli Hisarı, kalın sur yapısı, irili ufaklı burçları ve kapılarıyla 15. yüzyıl kale mimarisinin en güzel örneklerinden biriydi.
Rumeli Hisarı, üç büyük kulesi olan Saruca Paşa, Zağanos Paşa, Sadrazam Halil Paşa kuleleri ile dünyanın en büyük kale burçlarına sahipti.
📌 Hisarın en önemli kulesini oluşturan duvar kalınlığı 7 metre, yüksekliği 28 metreydi. Saruca Paşa Kulesi'nin özelliği, en üst katının divanhane olarak kullanılmasıydı.
▶ İçi ahşap katlardan oluşan 9 katlı Saruca Paşa Kulesi'nin divanhane katını tamamlayan kubbenin sahip olduğu akustik ses düzeni hayranlık uyandıracak düzeydedir. Kubbe, içine matematiksel bir nizam içinde yerleştirilen küçük ve büyük ağızlı testiler ile bu akustik sağlandı.
▶ Saruca Paşa Kulesi, Bakü'de bulunan ve 12. yüzyılda yapılan tarihi Kız Kalesi'nden sonra Türk mimarisinden geriye kalan en orijinal askeri ve savunma taş kulesidir.
📌İstanbul'un fethinin ardından stratejik önemini kaybeden Rumeli Hisarı, İstanbul Gümrüğü'ne bağlı gümrük mevki hizmetini gördü. Ayrıca, Kilyos Kalesi ile Rumeli Hisarı arasındaki kıyı güvenliği ve çevresinin kolluk kuvveleri ile ilgili teşkilatın merkezi görevi, Rumeli Hisarı üzerinden yürütüldü.
▶ Rumeli Hisarı, 16. yüzyıldan itibaren uzun bir dönem hapishane olarak kullanıldı. Rumeli Hisarı'nda ilk olarak 1478 yılında Arnavutluk seferine gitmediği için Veziriazam Gedik Paşa hapsedildi.
📌 Seddülbahir Kalesi, Çanakkale Boğazı'nın girişini savunmak, Müslümanların düşman zulmünden ve istilalarından koruma amacıyla IV. Mehmet annesi Turhan Sultan tarafından yaptırıldı.
▶ Kalenin inşasında Venediklilerle süregelen uzun savaşın yeniden başlaması etkili oldu.
Hatice Turhan Valide Sultan kimdir?