Arama

Türkiye’nin ilk uçak fabrikasının öyküsü

Havacılık alanında atağa geçen, kendi milli savaşı uçağını üretmek için uğraşan Türkiye, 98 yıl önce Kayseri'deki ilk uçak fabrikasını açtı. Fabrikada İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar çeşitli tip ve markalarda 200 civarında uçak üretildi. Peki, Türkiye'nin ilk uçak fabrikasının kuruluş öyküsü neydi? Fabrika Batılıların hangi çıkarları doğrultusunda kapatılmak zorunda kaldı?

Türkiye'nin ilk uçak fabrikası TOMTAŞ, 6 Ekim 1926'da Kayseri'de açıldı. Fabrikada ilk aşamada 50 Türk ve 120 Alman işçi çalışıyordu. Türk personel, fabrika açılmadan önce Almanya'ya giderek gerekli eğitimi almıştı.

✈TOMTAŞ'ta 1926 yılında ilk olarak Junkers A-20'lerin montajı yapıldı. Firma ile olan ortaklık neticesinde 1927 sonuna kadar 30 adet Junkers A-20 3 adet de Junkers F-13'ün üretimi gerçekleştirildi.

Fakat ne yazık ki ülkenin gelişimini durdurmak isteyen güçler her zaman olduğu gibi tarihte de mevcuttu. Fransa kendi çıkarları doğrultusunda ortaklıktan çıkması için Alman firmasına baskı yapmaya başladı. Türk Hava Kuvvetlerine uçak satan Fransa'nın bu isteği elbette masum değildi. Almanya çok geçmeden bu isteğe daha fazla karşı çıkamadı.

✈Fransa'nın baskısı sebebiyle Junkers ile ortaklık fazla uzun sürmedi ve Junkers 520.000 lira karşılığında tüm hisselerini Türk Tayyare Cemiyeti'ne devrederek projeden ayrıldı. Alman firmasının ayrılması fabrikayı olumsuz yönde etkiledi. 27 Ekim 1928'de de TOMTAŞ'ın resmen iflası açıklandı.

İlk Türk yolcu uçağı

  • 10
  • 13

✈Türk Tayyare Cemiyeti ise 1930'da tüm hisselerini Milli Savunma Bakanlığı'na devretti. Devredildikten sonra bir süre bakım onarım faaliyetlerine devam eden fabrika, 1932'de Kayseri Uçak Fabrikası ismini aldı. Fabrikada İkinci Dünya Savaşı'nın sonuna kadar çeşitli tip ve markalarda 200 civarında uçak üretildi.

Fabrika yüzlerce Türk gencinin havacılık alanında yetişmesine de ayrıca katkıda bulundu.

  • 11
  • 13
MARSHALL PLANI ÇERÇEVESİNE GÖRE TÜRKİYE’NİN UÇAK ÜRETMESİNE GEREK YOKTU
MARSHALL PLANI ÇERÇEVESİNE GÖRE TÜRKİYE’NİN UÇAK ÜRETMESİNE GEREK YOKTU

✈Uçak üretimi yapan Kayseri Uçak Fabrikası 1940'lı yıllarda Marshall Yardımı'nın da etkisiyle önce üretimi durdurdu. Marshall Planı çerçevesinde Türkiye'ye uçak ve motor da verildi. Bu nedenle fabrikada üretim durdu. Marshall yardımları ve Türkiye'nin NATO üyeliği, Kayseri Uçak Fabrikasının da sonunu getirdi.

Müttefiklerine göre artık Türkiye'nin uçak üretmesine gerek yoktu. 1950'de Kayseri Hava İkmal ve Bakım Merkezi haline geldi.

  • 12
  • 13

✈Fabrikanın kapatılmasıyla Türkiye'nin uçak üretimine ilişkin tecrübeleri de bir çırpıda heba edildi. Türkiye'nin kalkınmasını engellemek için üretimden uzaklaştırılması, Kayseri uçak fabrikasının yaşatılamaması, Türk havacılık tarihine büyük bir kayıp olarak geçti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN