Arama

Mirasımızı koruyoruz

Bir milleti besleyen en önemli damar, kültürdür. Tarihi eserler, yazma kitaplar, sit alanları gibi insanlık tarihine mal olan kıymetli malzemeler de kültürü ilk elden besleyen önemli argümanlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde son yirmi senede sit alanları, müzecilik ve tarihi eserler hususunda ciddi bir atılım gerçekleştirildi. İnsanlık tarihinin birer nüvesi olan bu eserlerin sonraki kuşaklara devri, tarihi olduğu kadar kültürel de bir sorumluluk taşıyor.

Özel müzelerin sayısı da son yirmi yılda 89'dan 337'ye yükselirken, envarterlerinde bulunan 130 bin 693 eserin konservasyonu da tamamlandı.

Konservasyon ne demek?

Tarihi, kültürel olarak değere sahip olan eserlerin geçirdiği tamirata verilen isim.

İran mimarisinin zarif örneği: Burucerdi Evi

Sit alanları ve müzeciliğe vurulan en büyük darbe ise kaçak kazılar ve tarihi eser kaçakçılığı. Bu bakımdan Bakanlığın çabaları neticesinde 9 bin 31 tarihi eserin ülkemize iadesi sağlandı.

Büyüleyici güzellik: Fin Bahçesi

  • 10
  • 10

◾ Bilhassa ülkemizde gerçekleştirilen arkeolojik çalışma ve kazılar ile dünya arkeolojisine büyük bir katkı sağlıyor. Bu çalışmanın bir meyvesi olarak 2023 senesinde Şanlıurfa'da Dünya Neolitik Kongresi düzenlenecek.

◾ Esasında tüm bu çalışmalar ve çabanın çıktığı yol tek: Mirasımızı koruyoruz. Çünkü bu miras bize dedelerimizden kaldığı gibi torunlarımıza da bizden miras kalacak.

Müslümanların kurduğu kadim şehir: Basra

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN