Arama

Türklerin ilk kadın generali: Kurmancan Datka

"Dağların Kraliçesi" olarak tanınan, Türkistan tarihinin efsanevi ismi Kurmancan Datka, Kırgızistan halkını bir araya toplayarak "ilk kadın general" olmuştur. Siyasette adından çokça söz ettirmiş ve Ruslarla mücadelelere girmiştir. Savaşçı kişiliğinin yanı sıra sanata olan sevgisiyle de tanınmış, "Ziynet" mahlasıyla şiirler kaleme almıştır. İşte günümüzde dahi dillerden düşmeyen hikayesiyle Kırgızların Ulu Datkası...

Sesli dinlemek için tıklayınız.

KURMANCAN'IN BABA OCAĞINA DÖNMESİ

🔹 Kurmancan daha çok küçükken babası onu, arkadaşı Törökul'un oğlu Kulseyit ile nişanlar. Aralarındaki dostluğun güçlenmesini istemektedir. Zamanı geldiğinde ise henüz on yedi yaşında olan kızını Kulseyit ile evlendirir.

🔹 Yaklaşık bir sene evli kalan Kurmancan, evliliğinden de eşinden de memnun değildir. Mutsuzluğu günden güne artmaktadır. Doğup büyüdüğü yerlere özlem duyar ve dilinden şu heceler dökülür:

Yükselip gün çıksa,
Gölgelerin dalı yok.
Bahar yeşillenip geldiğinde,
Gül açacak bağı yok.

Gökyüzündeki yediyle, (yıldız)
Benim ile sekiz mi?
Bahtı kara Kurmancan,
Evlendiğin senin dengin mi?

🔹 Eşinin kendisine göre olmadığını anlayan Kurmancan, daha fazla evli kalmak istemez. Baba ocağına geri dönmeye karar verir.

↪ Daha çok genç olan Kurmancan'ın kaderini değiştiren bu kararı, onu ileri de büyük bir komutan kılacaktır.

🔹 Yaşadığı dönemin sert kanunlarını ve yapılacak dedikoduları göze alır ve günlerce sürecek yollara düşer. Ailesi, baba ocağına dönen kızlarına sevgiyle kucağını açar.

(X) Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu

KURMANCAN VE ALİMBEK DATKA

🔹 Kurmancan'ın ailesi çıkan söylentilerden kızlarını korumaya çalışır. Kısmen de başarırlar. Yaşanan bu olayların üzerinden bir yıl geçmeden Kurmancan'ın babası vefat eder.

🔹 O yıllarda Hokand Hanlığı'na bağlı olan Alay Bölgesi'ni yöneten Alimbek Datka Kurmancan'ın cesaretine, kararlı duruşuna hayran olur ve onunla evlenmek ister. Fakat hala evli olan Kurmancan, Alimbek'e karşı bir şeyler hissetse de bu durumdan kaçınır.

🔹 Alimbek'in ise pes etmeye niyeti yoktur. Ne yapıp ne edip senede bir kere toplanan kadılar mahkemesini toplamayı başarır. Eşiyle çoktan ayrılmış olan Kurmancan'ın, hukuken boşanmasını sağlar.

🔹 1831 yılında Kurmancan ile Hokand Alay Komutanı Alimbek hayatlarını birleştirir. Mutlu bir yuva kuran çiftin 5 oğlu ile 2 kızı olur.

(X) Hokand Hanlığı
(X) Bugünkü Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan, Tacikistan ve Doğu Türkistan sınırları içinde kalan bir alanda, 1709 - 1876 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan hanlık.

(X) Kazan Türklerinin kadın kahramanı: Süyüm Bike

KURMANCAN'IN YÖNETİMDE SÖZ SAHİBİ OLMASI

🔹 Kurmancan, eşi Alimbek ile beraber Hokand Hanlığı'nda vuku bulan olayları ve siyasi faaliyetleri yakından takip etmeye başlar.

🔹 Alimbek görevi gereği sarayda olduğu dönemlerde Kurmancan eşinin yerine geçer ve eksikliğini hissettirmez, Kırgız halkına liderlik yapar.

🔹 Fakat Kurmancan ile Alimbek'in bu mutlu birliktelikleri çok sürmez. Hokand Hanlığı'nın sürekli el değiştirmesi, işgal edilmesi gibi durumlardan ötürü ortalık iyice karışmıştır.

🔹 1862 yılında Alimbek Datka'nın Hokand Sarayı'nda olduğu bir gün düşmanları tarafından suikasta uğraması sonucu yaşamını yitirir.

🔹 Alimbek Datka'nın koltuğu boş kalmıştır, yerine Kurmancan'dan başka geçebilecek vasıfta kimse yoktur.

(X) Ruslar Türk dünyasını nasıl ayrıştırdı?

(X) Datka ne demek?
(X) Datka, general anlamına gelen bir kelimedir.

🔹 Eşinin yerine geçen Kurmancan, Hokand Hanlığı ile tüm bağını kopararak güneydeki Kırgızların başına geçer. Savaşçı kimliği, adaleti ve halkına olan sevgisi onu unutulmaz bir kadın lider yapacaktır.

🔹 Kurmancan Datka'nın siyasi bakış açısının oluşmasında Alimbek Datka'nın rolü ve emeği çoktur. Alimbek kendisini Hokand'a götürmüş, siyasi ve sosyal faaliyetlere katılmasını desteklemiştir.

🔹 Eğer eşini desteklemese ve bilgilerini aktarmasaydı, Dağların Kraliçesi bugün saygı ve hürmetle anılan bir komutan olmayacaktı belki de.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN