Arama

Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar

İnsanoğlunun var olduğu günden itibaren, hayatın her alanında önemini koruyan atlar insanların daima dostu oldular. Savaşlarda gösterdikleri etkin güçle sahiplerine zaferler kazandırmış, özgürlüğün simgesi olmuşlardır. Göçebe ve yerleşik hayatta binek olarak tercih edilen atların, soğuktan korunmak ve güçlenmek için sütünden de faydalanılmıştır. İnsan hayatına kattıklarıyla büyük değer gören atları daha yakından tanımaya hazır mısınız?

  • 10
  • 14

Türk coğrafyasında kayaların üstünde çizimlerinin bulunması Tulpar'ın varlığını kanıtlar niteliktedir. Tulpar'ın Kırgızistan'da Tulpar Gölü adındaki bir gölden çıktığı rivayet edilir.

Uçan at Tulpar'ın Yunan mitolojisindeki benzeri "Pegasus" ile ortak özellikleri vardır. Fakat Tulpar'dan ziyade Pegasus'un daha çok biliniyor olması da düşündürücüdür.

Baş üstünde taşınan gelenek: Türkistan Başlıkları

  • 11
  • 14

Tulpar, sadece batırların (kahramanların) gördüğü ve bindiği bir attır. Eski Türklerin inancına göre "batır doğduğunda atı da onunla eş zamanlı doğar. Batır güçlendikçe tulpar da güçlenir."

Kazakistan'ın Almatı şehrine 50 km uzaklıkta bulunan Issık bölgesinden çıkartılan MÖ 5. yüzyılda Saka kahramanı olduğu düşünülen "Altın Adam Kurganı"nın miğferinde ve başlığında tulpar motifi vardır. Kazakistan için önemli bir yere sahip olan Tulpar, Kazakların devlet armasında iki ayrı yöne bakan halde bulunur.

Yunus Emre Kazakistan'da

  • 12
  • 14

Etimolojik olarak incelendiğinde –Tul kökünden türeyen "Tulpar", safkan anlamına gelir. Efsanevi at Türklere özgü bir hayvan olsa da Türk Lehçeleri dışında Avrupalı devletlerce de kullanılır. Kafkaslarda yer alan ve Türklere komşu olan Osetlerde "Tolpar" Çeçenlerde "Turpal" olarak bilinir.

Tulpar günümüzde Orta Asya coğrafyasının önemli devletlerinden biri olan Kazakistan'da bir hava yolu şirketine adını vermiştir.

Türkmen boylarının filozof ozanı: Mahtumkulu

  • 13
  • 14
İslam'da atlar
İslam’da atlar

◾ Atlar hakkında ayet-i kerimeler ve hadis-i şeriflerin bulunması bu hayvanların ayrıcalıklı bir mevkide konumlanmasına sebep oldu. İslam devletleri ata büyük önem vermiş, kullanılacak atlar hususi olarak seçilmiştir.

"Kim Allah yolunda Allah rızası için bir at beslerse o atın açlığı tokluğu, büyük ve küçük abdesti için ahirette bunların karşılığında kişiye sevap vardır"

(Nesâî, Hayl 28)

Efendimizin hadis-i şeriflerini Riyazü's Salihin'den okumak için tıklayın

  • 14
  • 14

"Yemin olsun nefes nefese koşanlara, Sonra çakarak kıvılcım saçanlara, Sabahleyin ansızın baskın yapanlara, Derken o sırada tozu dumana katanlara,Peşinden orada bir topluluğun ta ortasına dalanlara ki!"

Adiyat Suresi 1-5 Ayetler

Adiyat Suresi 1-5 Ayetleri okumak ve mealini dinlemek için tıklayın

◾ Meziyetleri ile bilhassa cihatlarda ön plana çıkan atlar, haberleşme ve yük taşımak için de İslam tarihi boyunca kullanıldılar. Türkistan'dan Anadolu'ya, Selçuklular tarafından getirilen Türkmen atları "Ahal Teke" adıyla bilinir. Selçukluların başlattığı gelenek, Osmanlı döneminde de devam eder.

◾ Atlar, İslam tarihi boyunca medeniyetin gelişmesi, ilmin yayılması ve mamur beldelerin imarı gibi mühim hususlara temas eden canlılardı. Otomobillerin yaygınlaşması ve modern bir dünya düzenine geçiş bu hayırlı canlıların hayatımızdan çıkmasına sebep oldu.

Selçuklu tarihi hakkında bilinmesi gereken terimler

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN