Zafer, fetih ve asalet müjdecisi atlar
İnsanoğlunun var olduğu günden itibaren, hayatın her alanında önemini koruyan atlar insanların daima dostu oldular. Savaşlarda gösterdikleri etkin güçle sahiplerine zaferler kazandırmış, özgürlüğün simgesi olmuşlardır. Göçebe ve yerleşik hayatta binek olarak tercih edilen atların, soğuktan korunmak ve güçlenmek için sütünden de faydalanılmıştır. İnsan hayatına kattıklarıyla büyük değer gören atları daha yakından tanımaya hazır mısınız?
Giriş Tarihi: 29.07.2022
16:05
Güncelleme Tarihi: 29.07.2023
12:11
◾ Türk kültüründe önemli at türleri şu şekildedir; Ak-Boz At, Kır At, Alaca At...
Alacalı At:
◾ Benekli ve alacalı atlar, yaratıcının yanından geldiğine inanılmasından ötürü kutsal sayılmaktadır.
Kır At:
◾ Kır atları diğer atlardan ayıran en önemli özellik, renkleri beyaz olsa da deri ve toynakları koyu renk olmasıdır. Köroğlu Destanı'nda geçen bu atın, ab-ı hayatt an içip ölümsüz olması gibi özelliği olduğu bilinir.
Ab-ı hayat nedir?
◾ Türk efsanelerinin uçan atı olarak bilinen "Tulpar" dikkatleri üzerine çeken, Türk mitolojisinin gözdesidir. Genelde siyah veya beyaz olarak tek renkli bu atlar, uçabilmek için kanatlara , deniz ve göllerde yüzebilmek için yüzgeçlere sahiptir.
◾ Rivayetlere göre Tulpar'ın kanatları görünmez , görünecek olursa bu efsanevi atların ortadan kaybolacağına inanılır. Sihirli bir güce sahip olduğu düşünülen tulpar, istediği zaman başka hayvanların görüntüsüne bürünür.
Orta Asya'dan Anadolu'ya kronolojik Türk tarihi
Türk destanlarında adı geçen atlar
Akkula ➡ Manas Destan'ının kahramanı, Manas Han'ın atıdır. Şubar ➡ Sıra dışı özellikleri olan at, Alpaş Han 'ın atıdır. Burul ➡ Koblandı Han'ın atıdır. Akbut ➡ Ural Han'ın atıdır. Çalkuyruk ➡ Töştük Han'ın atıdır.
Battal Gazi destanı nedir?
◾ Türk coğrafyasında kayaların üstünde çizimlerinin bulunması Tulpar'ın varlığını kanıtlar niteliktedir. Tulpar'ın Kırgızistan 'da Tulpar Gölü adındaki bir gölden çıktığı rivayet edilir.
◾ Uçan at Tulpar'ın Yunan mitolojisindeki benzeri "Pegasus" ile ortak özellikleri vardır. Fakat Tulpar'dan ziyade Pegasus'un daha çok biliniyor olması da düşündürücüdür.
Baş üstünde taşınan gelenek: Türkistan Başlıkları
◾Tulpar , sadece batırların (kahramanların ) gördüğü ve bindiği bir attır. Eski Türklerin inancına göre "batır doğduğunda atı da onunla eş zamanlı doğar. Batır güçlendikçe tulpar da güçlenir."
◾ Kazakistan 'ın Almatı şehrine 50 km uzaklıkta bulunan Issık bölgesinden çıkartılan MÖ 5. yüzyılda Saka kahramanı olduğu düşünülen "Altın Adam Kurganı" nın miğferinde ve başlığında tulpar motifi vardır. Kazakistan için önemli bir yere sahip olan Tulpar, Kazakların devlet armasında iki ayrı yöne bakan halde bulunur.
Yunus Emre Kazakistan'da