Arama

Üç aylarda başlayan dini seferberlik: Cerre çıkmak

Osmanlı Devleti kuruluşundan itibaren içerisinde barındırdığı alimler, inşa ettiği medreseler ve yetiştirdiği öğrencilerle ilme verdiği önemi gösterir. Çağları aşan Osmanlı medeniyeti, muhteşem örnekliğiyle günümüze ışık tutar. Toplumun da eğitim seviyesini önemseyen Osmanlılar, her yıl gerçekleşen cerre çıkma etkinliği ile bunu sağlamaya çalışır.

🔷 Osmanlı eğitim sisteminde sıbyan mektebinden sonra ileri düzeyde eğitim veren orta ve yüksek dereceli kurumlara medrese denir. Medreseler genellikle külliye formunda inşa edilen yapıların içinde bir parça olarak yer alan eğitim kurumlarıdır.

🔷 Külliyede hamam, dârüşşifâ, imaret, cami ve medrese bir aradadır. Medreselerde, eyvân denilen dershaneler, müderrislerin odaları, ibadet için mescit, kütüphane, şifâhâne, talebe için odalar, hamam ve yemekhane bulunur.

(X) Külliyelerin toplumsal işlevleri

🔷 Osmanlı toplumunda dini seferberlik üç aylar içerisinde gerçekleşir. Müderris ve talebeler yılın dokuz ayı medresede eğitim görür. Recep, Şaban ve Ramazan ayından oluşan üç aylarda cerre çıkarlar.

🔷 Recep ayı birlikte başlayan bu uygulamada şehir, kasaba ve köylere gidilerek camilerde vaaz verilir, Kur'an okunur ve diğer din hizmetleriyle halka İslam anlatılır, sorular cevaplandırılır ve çocukların yetişmesine yardımcı olunur.

(X) Üç ayların faziletinden nasıl yararlanabiliriz?

🔷 Cer uygulaması özellikle Ramazan ayında yoğunlaşır. Talebeler gittikleri yerlerin cami ve mescitlerinde sabah, öğle ve sahur vakitlerinde okudukları hatimler, kıldırdıkları teravih namazları ile yoğun bir faaliyete girişir.

🔷 Ramazan ayının manevi atmosferini halka olumlu bir şekilde yaşatmaya gayret eden talebeler, toplumun sempatisini ve gönlünü kazanırlar.

(X) Dört fıkıh mezhebiyle eğitim veren ilk İslam üniversitesi: Müstansıriyye

🔷 Topluma üç ay boyunca medresede öğrendiklerini aktaran talebe aynı zamanda iyi bir staj yapmış olur. İleride görevlendirilmeleri muhtemel imamlık, kadılık gibi makamların hazırlığı için "cer" uygulaması önemli bir yer tutar.

🔷 Talebenin halkı tanıması, imamlık yaparak namaz kıldırması, kendisine gelen fıkhi soruları cevaplama gayreti, teorik eğitimini pratiğe dönüştüren en önemli unsurdur.

(X) İslam tarihinin dönüm noktası Nizamiye Medresesi

🔷 Cer uygulaması ile Osmanlı Devleti, büyük şehirlerdeki dini ve kültürel gelişmeler halkın ayağına kadar götürmeyi ve en küçük yerleşim birimlerine ulaşmayı başarır.

🔷 Uygulamanın halkın başta dini olmak üzere pek çok konuda aydınlatılması açısından çok faydalı olduğu görülür. Osmanlı toplumunun bilgi ve kültür düzeyinin arttığı gözlenir.

(X) Medreseler hakkında ne biliyoruz?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN