Üsküp'teki Osmanlı eserleri
521 sene Osmanlılara bağlı kalan Üsküp, Makedonya ve Balkanların incisi olarak biliniyor. Binlerce yıllık tarihiyle bölgeye değer katan şehir 1392 yılında Osmanlılar tarafından fethedildikten sonra Müslümanlar için büyük önem arz eden bir duruma gelir. Zamanla Osmanlılar şehrin dört bir yanını İslami ögeler ile donatırlar. 1913'de Osmanlı hakimiyetinden çıktıktan sonra eski huzurlu günlerini mumla arıyor. Üsküp'te birbirinden güzel Osmanlı eserlerini araştırdık.
Giriş Tarihi: 30.07.2024
14:26
Güncelleme Tarihi: 30.07.2024
15:38
◾ 1436 tarihli Sultan Murad Camii , Üsküp'ün bilinen en eski camilerinden birisidir. Yapı tarih boyunca üç yangın, iki büyük deprem, dört savaş geçirmiştir.
◾ Cami aynı zamanda medrese ve imaret ten meydana gelen Sultan Murad Külliyesi'nin bir parçasıdır. Üsküp Saat Kulesi'nin caminin avlusunda bulunmasından dolayı cami Üsküplüler tarafından Saat Camii olarak da bilinir.
Yahya Paşa Camii
◾ UNESCO tarafından koruma alınan Üsküp'ün sembollerinden Yahya Paşa Camii , Malkoçoğlu ailesinin damadı Üsküp Valisi Damat Yahya Paşa, 1504 yılında inşa ettirilir.
Malkoçoğlu ailesi kimdir?
I. Murad döneminde Balkanlar akınlar yapan Rumeli beyi Malkoç Bey'in ailesine verilen isimdir. Bu aile nesiller boyunca akınlarda görev yapmış ve Silistre tarafında bulunmuştur. Malkoçoğlu ailesinden meşhur 14 bey çıkmıştır.
◾ İnşa edildiği dönemde bir kubbesi olan cami, 1689 yılındaki büyük yangında ciddi oranda tahrip oldu. Bu tarihten sonra cami kubbe yerine piramit çatı ile kaplandı.
TÜRKİYE'NİN MİMARİ HARİKASI CAMİLERİ
Üsküp Kalesi
◾ Bir şehrin en önemli simgelerinden birisi de kaleleridir. Üsküp'ün simgeleri nden olan ve şehir armasında yer alan kale, 6. yüzyıl da Romalılar tarafından inşa ettirilmiştir.
◾ 1392 yılında Osmanlıların Üsküp'ü fethetmesinin ardından kale güçlendirildi. Asırlardır iyi şekilde tamir ettirilmeyen kalenin zirve dönemi Osmanlı devridir. 1963 yılındaki büyük depremde hasar alan kale günümüzde şehrin odak noktalarından birisidir.
Üsküp Saat kulesi
◾ Üsküp Türk Çarşısı'nın hemen yanında, Sultan II. Murad Camii'nin komşusu olan Üsküp Saat Kulesi, şehre hakim bir noktada olması ve güzelliğiyle Üsküp anılınca akla gelen ilk şehir simgelerinden biridir.
◾ 16. yüzyılın ikinci yarısında inşa edilen Üsküp Saat Kulesi zamanla pek çok tahribata uğrar. 1904'te dönemin Kosova Valisi Hafız Mehmet Paşa'nın talimatıyla yenilenen kule, 2008'de TİKA tarafından restore edildi.
ECDAD YADİGARI: ÜSKÜP SAAT KULESİ
Kurşunlu Han
◾ Üsküp Çarşısı 'nın incilerinden birisi de Kurşunlu Han'dır. Han olarak geçse de Kurşunlu esasında insanların konakladığı bir kervansaray , ticaret merkezidir.
Kervansaray nedir?
Kervanların konaklaması için inşa edilen büyük hanlara verilen genel isim.
◾ İki avlu ve iki katt an oluşan Kurşunlu Han, toplam 2.8 dönümlük bir arazi yi kaplar. Lakin Han'ın işlevi zaman içinde değişir. Öyle ki 1787 yılından 1904 'e kadar hapishane olarak kullanılır. Kurşunlu Han, Yahya Kemal' in Çocukluğum, Gençliğim, Siyâsı̂ ve Edebı̂ Hâtıralarım eserinde şöyle geçer:
"...Kurşunlu Han Üsküp'ün içinde dört köşeli, yassı duvarlı kurşun kubbeli, tabiata muhkem yaslanmış her türlü afetlere karşı pervasız dev bir eseriydi...Muhkem kapanmış olan parmaklıklı kapısından gördüm. Ortasında bir şadırvan vardı, şadırvanın üstünde Üsküplülerin dilinde gezen bir turna dururdu...Kurşunlu Han mahpusla lebaleb dolu olduğu için bulunduğu semtin ortasında uğuldardı. Kurşunlu Han'da yatmamış bir kabadayı adam sayılmazdı..."