Arama

Vakfiye nedir? Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinde neler yazıyordu?

Tarihi bir vesika olan vakfiye, kültür tarihi araştırmaları için önemli bilgiler içerir. Mescit, medrese, kervansaray gibi eserlere ait vakfiyeler eğitim, tıp, sanat ve mimari tarihi araştırmaları için diğer kaynaklarda bulunamayan çok önemli bilgileri barındırır. Tespit edilen 27 bini aşkın vesikadan en önemlilerinden biri Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesiydi. Ayasofya Camii'nin de yer aldığı Fatih'in vakfiyesinde şu satırlar yer alır: "Bir şehir kurmak, ulvi bir harekettir; insanların kalbinin kazanılmasını ve yüzünün güldürülmesine mucip olur." Peki, Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya vakfiyesinde neler yazıyordu? Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya vasiyeti neydi?

  • 5
  • 23
Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesi
Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesi

Günümüzde tespit edilen yaklaşık 27.021 vakfiye bulunur. Bunlardan 2370 tanesi defterde kayıtlıdır. Bu vakfiyelerden en önemlilerinden biri Fatih Sultan Mehmet'inkiydi.

Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesine kayıtlı pek çok eser mevcuttu. Fakat bunların en önemlisi Ayasofya Cami'ydi. İstanbul'un fethinden sonra camiye çevrilen Ayasofya bir Osmanlı külliyesi halini aldı.

Fatih Sultan Mehmet hayatı hakkında bilgiler

  • 6
  • 23
Fatih Sultan Mehmet'in vakfiyesinde yer alan hayır eserleri
Fatih Sultan Mehmet’in vakfiyesinde yer alan hayır eserleri

Fatih'in vakfiyesinin baş kısmında giriş ve dua faslı bulunur. Sonrasında vakfın hayır müesseselerinin neler olduğu belirtilir. Bunlar Fatih Camii, Sahn-ı Seman Medreseleri, Ayasofya Camii, Galata Camii, Eski İmaret ve Kalenderhane Camileri, Tetimme Medreseleri, kütüphane, Darüşşifa, imaret, Ayasofya'ya bitişik Darüttalim ile Vefa Camii ve Rumeli Hisarı Camii'n ve Debbağlar Mahallesi'ndeki bimarhânedir. Hayır müesseselerinde çalışan görevlilerin ücretleri, vakfın akarları, mütevelli ve vakıf nazırıyla ilgili düzenlemeler, Ayasofya Camii, Galata ve Silivri Camii görevlileri, ücretleri ve cami tahsisatları gibi hükümlerler yer alır.

İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen 5 kuruluş

  • 7
  • 23
Fatih Sultan Mehmet'in Ayasofya vasiyeti
Fatih Sultan Mehmet’in Ayasofya vasiyeti

İstanbul'un fethinden önce Ayasofya harabe haldeydi. Prof. Dr. Halil İnalcık, Fatih Sultan Mehmet'in en önemli işinin Ayasofya Cami'yi restore ettirerek bakımını sağlaması ve burada çalışanların aylıkları için geniş vakıflar tesis etmesi olduğunu belirtir. Galata'da ve Üsküdar'da 2350 dükkân, 4 kervansaray, 51 hamam, 987 ticarî müessese, 32 buzhane ve 22 aşhanenin 718.421 akçaya varan toplam yıllık gelirinin tamamı Ayasofya'ya tahsis edildi.

Fatih, Ayasofya'nın ebediyen cami olarak kullanılmasını vakfiyesinde vasiyet etti.

Osmanlı döneminde Ayasofya

  • 8
  • 23
Fatih'in vakfiyesinde Ayasofya'ya tahsis edilen gelir
Fatih’in vakfiyesinde Ayasofya’ya tahsis edilen gelir

Kapalıçarşı, Fatih Sultan Mehmet tarafından Ayasofya'ya gelir getirmesi için inşa edildi. Döneminde Büyük Bedesten olarak anılan bu yerden elde edilen gelirlerin Ayasofya Cami'nin hizmetlerine ve onarımına sarf edilmek üzere toplanıp muhafaza edileceği bir sandık oluşturuldu.

Ayasofya bir Osmanlı külliyesidir

Fâtih Vakfiyesi, şu satırları barındırır: "Bir şehir kurmak, ulvî bir harekettir; insanların kalbinin kazanılmasını ve yüzünün güldürülmesine mucip olur."

Fatih Sultan Mehmet, vakfiyesinin girişinde vakfının kuruluş sebebini anlatır. İnsanın kâinatın özü olarak yaratıldığını belirten Sultan, insanoğlunun emaneti iyi kullanması gerektiği ve birçok hayır ve güzel işleri yapması için bu dünyaya geldiği vurgular.

Fethin sembolü Ayasofya

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN