Yabancı bir seyyahın dilinden Osmanlı’da bayram
İstanbul'a gelmek için Viyana'dan yola çıkan bir İngiliz seyyah ve yolculuğu boyunca dönemin siyasi olaylarına atıfta bulunduğu satırlar… Lord Howard, kaleme aldıkları ile Kırım Harbi sırasında Avrupa'da Türkler lehine bir sempati oluşmasını sağlamıştı. Onun Osmanlı topraklarındaki seyahatinin bir bölümü Ramazan ayına denk gelmişti. Peki, Lord Howard kendi gözünden bayramı hangi sözlerle kaleme aldı?
Giriş Tarihi: 05.06.2019
13:14
Güncelleme Tarihi: 05.06.2019
13:20
SULTAN II. MAHMUT’UN OKUNUN ERİŞTİĞİ NOKTALAR…
4 Temmuz
Bu sabah saat dört civarında Dr. Sandwith'le birlikte hazırlanıp atlara bindik. İstanbul'un haşmetli surlarından dışarı çıkarken ufak tepeler kendilerini gösterdiler. Bunların aralarına ufak taş sütunlar yerleştirilmiş. Bu sütunlar II. Mahmut'un okunun eriştiği noktaları gösterir. Yerine geçen padişah böyle atletik faaliyetlerle uğraşmaz.
SEYYAHIN GÖZÜNDEN OSMANLI’DA RAMAZAN BAYRAMI
7 Temmuz
Gece saat iki buçuk civarında bayramın başladığını ilan eden gök gürültüsüne benzer top sesleri duyuldu. Ramazan Bayramı oruç ayının sona erdiğini bildiren ve üç gün süren bir tatildir.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte padişahın Sultan Ahmet Camii'ne gelişini görmek için sarayın büyük avlusunda toplandık.
‘DIŞARIDAKİ MANZARA HARİKULADEYDİ’
Girişe bakan bir eve girdik. Bu evin, dışarısını seyretmek için çok güzel pencereleri vardı. Dışarıdaki manzara harikuladeydi.
Zengin eyerli atların üzerine binmiş devlet erkânı, paşalar, nazırlar, ardından beyaz devekuşu tüyleriyle kaplı elbise giymiş sadrazam ve hemen arkasında duran harem ağaları.
‘NİHAYET PADİŞAH AT SIRTINDA GÖRÜLDÜ’
Nihayet padişah at sırtında görüldü. Padişah bayramlarda burada altın yaldızlı bir tahtta oturur. Şeyhülislamın bir dua okumasından sonra asıl bayram töreni başlar. Seçkin Osmanlı ileri gelenleri taht önünde birikir. En yüksek mevkie haiz birkaç kişi padişahın eteğini öper. Bütün bunlar olurken padişah bandosu devamlı olarak marş ve çeşitli havalar çalar.
'GÖRÜNÜŞ TAM BİR TABLO GİBİ'
Marşlar, havalar ve serhat türküleri insanın içinde tarifsiz bir etki bırakıyor. Görünüş tam bir tablo gibi.