Arama

Yabancı seyyahlar İstanbul'u nasıl anlattılar?

Seyahatnameler, bir beldenin geçmişine dair verdikleri bilgiler bakımından Osmanlı tarihçileri için başlıca kaynaklardan biri olarak kabul edilir. Dünyada, üç imparatorluğa başkentlik yapan tek şehir olan İstanbul, güzelliğiyle her dönem seyyahlar tarafından övgüyle söz edilen bir kent oldu. Doğu ile batının kesişim noktası olan İstanbul, yabancı seyyahların da gözde şehriydi ve hem hatıralarında hem kaleme aldıkları seyahatnamelerde hem de yolladıkları mektuplarda İstanbul'dan övgüyle söz ettiler. Peki, yabancı seyyahlar İstanbul'u nasıl anlattılar?

  • 15
  • 22
LADY ELİZABETH CRAVEN İSTANBUL İÇİN NE DEMİŞTİ?
LADY ELİZABETH CRAVEN İSTANBUL İÇİN NE DEMİŞTİ?

Lady Elizabeth Craven, İstanbul'la ilgili şu sözleri kaleme almıştı:

"Türk dört adımlık bir yere dahi atla gider. Kayıktan çıkan bir adamın dört esir tarafından yed ile bir ata birkaç saniyelik bir yol için bindiğini kendim gördüm.

Londra'nın kira arabaları gibi İstanbul'un da kayıkları var. Hepsi de pek latif bir şekilde yapılmış oymalar, altın yaldızlar, nakışlar içinde hafif ve güzel."

  • 16
  • 22
‘TÜRK KAYIKÇILAR MÜKEMMEL KÜREK ÇEKİYORLAR’
‘TÜRK KAYIKÇILAR MÜKEMMEL KÜREK ÇEKİYORLAR’

"Türk kayıkçılar mükemmel kürek çekiyorlar. Öyle ki çoğu genç ve güzel bu kayıkçıların canlılığı ile şehir sekenesinin umumi ataleti tezat teşkil ediyor. Ben şilteye uzanıp çubuk ile iş gören nalbant gördüm.

Öylelerini gördüm ki deniz kenarında oturuyor gökyüzünde uçurtmaları yahut da kayıklara binip dolaşan çocukları seyrederek sabahtan akşama kadar koca bir günü geçiriyorlar."

  • 17
  • 22
PETRUS GYLLIUS KİMDİR?
PETRUS GYLLIUS KİMDİR?

Fransız bilim insanı, çevirmen ve topograf olan Petrus Gyllius, 1490-1555 yılları arasında yaşadı. Fransa Krallığı'nın emrinde çalıştı ve görev için Akdeniz'in bazı bölgelerinde bulundu.

İlk kitabında, Fransa kıyılarındaki deniz yaşamını kaleme alan Petrus Gyllius, kraliyetin dikkatini çekebilmek ve araştırmaları için destek almak üzere eserini I. Francois'e adamıştı.

Çok iyi bir Rönesans eğitimi alan Petrus Gyllius'un ölümünün ardından yeğeni Antoine Gilles, notlarına ulaştı ve eserlerini iki kitap olarak bastı.

  • 18
  • 22
PETRUS GYLLIUS İSTANBUL İÇİN NE DEMİŞTİ?
PETRUS GYLLIUS İSTANBUL İÇİN NE DEMİŞTİ?

Petrus Gyllius'a ait ilk kitap "Boğaz'ın Trakya Kısmı Üzerine", diğeri ise "İstanbul'un Topografisi ve Antik Eserleri" isimlerini taşır. İkinci kitap çok uzun süre İstanbul üzerine en önemli referanslardan biri olarak kabul edildi. Bu kapsamlı çalışma, günümüzde halen kaynak olarak kullanılıyor.

Petrus Gyllius, 16'ıncı yüzyılda kaleme aldığı eserde İstanbul için şu sözlere yer vermişti:

"Tüm kentler zamanın erozyonuna uğrayacaktır. Yalnız İstanbul ölümsüzdür."

  • 19
  • 22
OGIER GHISELIN DE BUSBECQ KİMDİR?
OGIER GHISELIN DE BUSBECQ KİMDİR?

Avusturya Monarşisi için görev yapan Flemenk diplomat Ogier Ghiselin de Busbecq, 1522-1592 yılları arasında yaşadı.

Ogier Ghiselin de Busbecq, 16'ıncı yüzyıl İstanbul'u hakkında en yetkin kaynaklardan biri olan "Türk Mektupları" adlı eseri yazdı. Eserinden, ordunun disiplini, Türk hamamları ve Türklerin beden temizliğine verdiği önemin Busbecq'i oldukça etkilediği anlaşılıyor.

Busbuecq, ayrıca Osmanlı' da kadının hukuki statüsünden de takdirle bahsediyor. Türk kadınının boşanma talebinde bulunabildiğini, Osmanlının Avrupa'dan daha ileride olduğunu belirtiyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN