Arama

Yapımı 66 yıl süren Osmanlı camisi: Yeni Camii

Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan en büyük camilerden biri olan Eminönü'ndeki Yeni Camii, tam 66 yılda tamamlandı. Böylece yapı, Osmanlı mimarisinin en uzun sürede tamamlanan külliyesi unvanına sahip oldu. İşte yapım sürecinde üç mimar ve yedi padişah gören, İstanbul'un tarihi siluetinde önemli rol oynayan Yeni Camii'nin hikayesi...

  • 3
  • 12
İLHAM USTADAN GELİR
İLHAM USTADAN GELİR

Sultan III. Murad'ın eşi ve III. Mehmed'in annesi olan Safiye Sultan, kendi adına bir cami yaptırmak için saray baş mimarı olan Mimarı Sinan'ın öğrencisi Mimar Davud Ağa'yı görevlendirmiştir.

9 Nisan 1598 tarihinde inşasına Mimar Dâvud Ağa tarafından başlanılmış olan külliyenin bânisi III. Mehmed'in annesi Safiye Sultan'dır. Külliyenin ilk yapısı olan camide uçları kurşun kuşaklarla bağlanan kazıklar çakılarak zemin sağlamlaştırılmış ve taş bloklarla temel atılmıştır.

İstanbul'da deniz kıyısında yapılan bu ilk büyük caminin temeli, 1597 yılında devrin ileri gelenlerinin bulunduğu bir törenle atılmıştır.

  • 4
  • 12
57 YIL KADERİNE TERK EDİLDİ
57 YIL KADERİNE TERK EDİLDİ

Uzun uğraşlardan sonra temeldeki suyun kurutulmasının ardından inşaata başlayan Davud Ağa bir veba salgını sırasında ölmüş, bunun üzerine Dalkılıç Ahmed Çavuş, inşaatı devam ettirmiştir. Ancak 1603 yılında III. Mehmed'in ölümüyle Valide Safiye Sultan, geleneklere uyularak Eski Saray'a gönderilince inşaatı yarıda kalmış ve yaklaşık 57 yıl kaderine terk edilmiştir.

Bu süre içinde yapı tahribata uğramış, bir yangın sonucu da büyük hasar görmüştür.

  • 5
  • 12
HAYRA DÖNER SERENCAM
HAYRA DÖNER SERENCAM

Yarım asrı aşkın bir süre virane halde bekleyen cami kalıntısının adı halk arasında "Zulmiyye"ye çıkar. Osmanlı sultanları tarafından yaptırılan büyük camilerin hepsi iç ve dış olmak üzere iki avludan oluşur. Yeni Camii'nin bugün tek avlulu olmasının nedeni, dış avlusunun yıkılmış olmasından kaynaklanır.

Caminin dış avlusunu oluşturan sur duvarı, 19. yüzyılın ikinci yarısında Galata Köprüsü yapıldıktan sonra artan trafik sebebiyle etrafında zamanla çoğalan dükkânlarla birlikte yıktırılmış, avlu da cami ile çarşının arasından yol geçirilerek ortadan kaldırılmıştır.

Daha sonra türbenin yanındaki avlu kapısıyla birlikte sıbyan mektebi de yıktırılmış, böylece külliyenin bütünlüğü bozulmuştur. 1912-1913 yıllarında caminin tamir edildiği bilinmektedir. Son yıllarda tekrar tamir gören camide kalem işleri yenilenmiştir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN