Arama

Ayasofya'nın gizli tünelleri

Ayasofya'nın yeni keşfedilen dehlizleri, tünelleri, mahzenleri ve yer altı mezar yapıları, yer üstünde olduğu kadar altında da derin bir geçmiş barındırdığını gözler önüne seriyor. Yapının altında ve etrafında toplam uzunluğu yaklaşık bir kilometreyi bulan tüneller, herkes için yeni bir heyecan uyandırdı.

'Hipoje'den 1946 yılından beri yürütülen temizleme çalışması kapsamında yaklaşık 4 tona yakın moloz ve çamur tahliye edildi.

▶ Çalışmaların daha uzun vadeli bir arkeolojik çalışma sürecinde, Ayasofya'nın diğer yer altı yapılarını da kapsayacak şekilde devam ettirilmesi yer altında saklı kalan tarihin izlerinin görülmeye devam etmesine olanak sağlayacak.

Edebiyatçıların kaleminden Ayasofya

▶ Temizlenmeden önce Ayasofya denetimsiz yağmur suyuna maruz kalırken, balçıkla dolu kötü bir görüntü sergiliyordu.

Ayasofya'da keşfedilen ve ortaya koyulan çalışmalar, Ayasofya'da olduğu gibi diğer yer altı yapılarınında da çalışmaların artırılmasına öncü oluyor.

Seyyahların dilinden Ayasofya

▶ Mekanda yapılan çalışmalar sonucunda altta kalan tünellerin, Ayasofya yapısının özgün 'atrium' yani dış avlu yapısından, yer üstünden aşağıda kalmalarından dolayı daha az yıpranması göze çarpan ilginç bir detay oldu.

Atrium ne demektir?
Eski Roma mimari yapısına sahip ev alanlarının ortasında bulunan avlu yapısı.

▶ Tarihi mekan bakımsızlık nedeniyle moloz ve toprak dolguyla neredeyse yarısına kadar dolarken, mekanın üzerindeki kestane ağacının köklerinin, yapının tonozunu delerek aşağıya inmesi de tünelde tahribata sebep oldu.

Ayasofya Camii'nin çağları aşan hat levha ve kitabeleri

▶ Yer altında konuşlanan bu mekan grubunu Ayasofya'nın her daim ihtiyaç duyduğu, çok fazla ortalıkta ve göz önünde olunması istenmeyen malzemelerin depolandığı mahzenler olarak kullanılıyordu.

Ayrıca dış avlu yapısının altyapısını oluşturan mekanlar da Ayasofya ile aynı zamana, 6. yüzyıla tarihlenirken, bu mekanların bilinmesi, korunması, temizlenmesi ve ciddi bir restorasyondan geçmesi de büyük bir önem arzediyor.

Ayasofya Camii'nin duvarlarına yazılan yazılar

▶ Yapılan çalışmalarda temel amaç Ayasofya'nın üstyapısı gibi altyapısını da mimari anlamda belgelemek ve mevcut sorunlarının giderilmesine yönelik bir farkındalık oluşturmak. Çalışmada yaklaşık 1 kilometre uzunluğundaki yer altı yapıları taranırken, yapıların 668 metre uzunluktaki kısmı da 3 boyutlu olarak belgelenmiş.

▶ Tıkanıklıktan ötürü cihaz giremeyen yaklaşık 268 metre uzunluğundaki kısmının da ölçümleri el ile yapılırken, erişebilen tüm yer altı yapılarının da haritası gün yüzüne çıkarıldı. Zaman içerisinde tıkanıklıklardan ötürü kaybolan bağlantılar yeni çalışmalar ile açılmaya çalışılıyor.

Osmanlı'nın yer altı savaşçıları: Lağımcılar

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN