Arama

Yıldırım Bayezid’in Avrupa’yı korkutan İstanbul kuşatmaları

Osmanlı tarihinin ilk İstanbul kuşatması, Sultan I. Bayezid döneminde meydana geldi. Hayatı savaş ve mücadelelerle geçen Yıldırım Bayezid, İstanbul'u dört kez kuşatma altına aldı. İstanbul'un fethedilmesinin an meselesi olduğu sırada yaşanan bir olay, fethin elli yıl gecikmesine neden oldu. Peki, Yıldırım Bayezid kuşatmayı neden kaldırdı?

  • 5
  • 13
YILDIRIM BAYEZİD’İN BİZANS İMPARATORUNA VERDİĞİ BUYRUKLAR
YILDIRIM BAYEZİD’İN BİZANS İMPARATORUNA VERDİĞİ BUYRUKLAR

📌 Kısa bir süre sonra İmparator Ionnes'in ölmesi üzerine hala sultanın hizmetinde bulunan Manuel, Bursa'dan kaçarak babasının tahtına oturdu.

OSMANLI'NIN HİMAYESİNDE RAHAT BİR YAŞAM SÜREN MANUEL'İN İHANET MEKTUPLARI

Bu davranışa sinirlenen Yıldırım Bayezid, yeni imparatordan eski tabiiyet şartlarını yerine getirmesini, ayrıca şehirde bir Müslüman mahallesi kurulmasını, cami inşasını ve şer'i bir mahkeme tesis etmesini istedi.

  • 6
  • 13
OSMANLI TARİHİNİN İLK İSTANBUL KUŞATMASI NASIL GERÇEKLEŞTİ?
OSMANLI TARİHİNİN İLK İSTANBUL KUŞATMASI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

📌 Manuel, Yıldırım Bayezid'in şartlarını yerine getirmeyince Vezir Çandarlı Ali Paşa idaresindeki Osmanlı kuvvetleri 1391'de İstanbul surları önünde mevzilendi.

📌 Surları yıkacak güç ve büyüklükte topların olmayışı, Osmanlı donanmasının henüz zayıf olması yüzünden şehrin deniz tarafından yardım almasının önlenemeyişi, doğuda ve batıda ardı arkası gelmez savaşlar gibi sebeplerle, Osmanlı tarafında bu ilk muhasaranın uzun süreli bir ablukaya çevrilerek şehrin açlıktan teslim olmaya zorlanması kararlaştırıldı.

Yıldırım'ın Osmanlı tarihinde ilk defa olarak İstanbul'u kuşatması Avrupa'da büyük bir korkuya neden oldu.

📌 Manuel, umudu Avrupa'dan gelecek yardıma bağladı. Yıldırım Bayezid, bu arada Silivri'yi alarak, burayı eski imparator VII. Ioannes'in idaresine verdi.

1393'te şehir halkı ile müzakerelere girişen Çandarlı Ali Paşa, onlara Ioannes'i tekrar hükümdar yaptıkları takdirde sultanı muhasaranın kaldırılmasına razı edeceğini söylüyordu.

📌 Aradaki savaşa rağmen 1393-1394 kışındaki Serez toplantısına katılan Manuel, Yıldırım Bayezid'in niyetini daha yakından gördü ve başta Venedik olmak üzere Batı'dan yardım taleplerini arttırdı.

Sultan ise 1394'te İstanbul'a yönelik baskısını yoğunlaştırdı. Büyük bir Haçlı ordusunun Bizans'ı kurtarmak için harekete geçmesi bile Osmanlı ablukasının tam olarak kaldırılmasını sağlayamadı.

  • 9
  • 13
YILDIRIM BAYEZİD’IN BÜYÜK ZAFERİ
YILDIRIM BAYEZİD’IN BÜYÜK ZAFERİ

📌 Bayezid'in bu ve süratli fetihleri, Macarlar ve Venediklilerin bir ittifak kurarak Osmanlılara karşı yeni bir Haçlı seferi başlatmalarına yol açtı.

1396'da Bayezid İstanbul'u almak için büyük bir gayret sarf ederken Macar Kralı Sigismund idaresindeki Haçlı kuvvetleri Niğbolu'yu kuşattılar. Acele olarak kuşatmayı kaldırıp oraya giden Bayezid onları büyük bir bozguna uğrattı. Ardından son bağımsız Bulgar prensi Stratsimir'den Vidin'i aldı. Artık Balkanlar ve İstanbul'un kaderi tamamıyla Bayezid'in elindeydi. Yıldırım Bayezid, Niğbolu'daki savaşta kazandığı galibiyetle, Manuel'in son umutlarını da toprağa gömdü. İmparator, Sultan Bayezid'in bütün şartlarını yerine getirmeyi kabul etti.

YILDIRIM BAYEZİD DÜŞMANIN ORTASINDAKİ ASKERLERİNİ NASIL ZİYARET ETTİ?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN