Arama

Yıllardır dinmeyen sızı: Çerkes Sürgünü

Tarihte yaptığı zulüm ve soykırımlarla anılan eli kanlı Rus yönetimi, 1864 yılında Müslüman bir halk olan Çerkesleri sürgüne zorlamıştı. Osmanlı topraklarına zorla göç ettirilen Çerkesler, kıyılarda süngülerle bekleyen Rus askerleri tarafından gemilere zorla bindirilmişti. Fakat gemiye binenin de binmeyenin de kaderi değişmeyecekti. Çerkes halkının büyük çoğunluğu açlık, susuzluk ve salgın hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmişti. Esasında bu bir, ölüm yolculuğuydu.

  • 9
  • 10
21 MAYIS 1864
21 MAYIS 1864

◼ Binlerce insan, Rus askerlerinin süngülerinden kurtulmak ve gemiye binmek için adeta çırpınıyordu. Gemi sahipleri ise daha fazla para kazanmak adına fazla fazla yolcu alıyor bu yüzden gemiler, yol alamadan batıyordu.

1864'ün Mayıs ayında, Trabzon'daki Rus Büyükelçi'nin bildirdiğine göre 30 bin kişi açlık ve hastalıktan yaşamını yitirmişti. Alabildiğince kalabalık olan gemilerde herhangi bir hastalık belirtisi olduğunda, o insanlar derhal denize atılıyordu.

Karabağ'ın incisi: Şuşa

  • 10
  • 10
ÇERKES SÜRGÜNÜ
ÇERKES SÜRGÜNÜ

Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde, Karadeniz kıyısında göçmen kampları kurulmuştu. Ancak bu kamplar, salgın hastalıklar ve açlık gibi durumlardan ötürü ölüm kamplarına dönüşmüştü.

Büyük çoğunluğu yolculuklar sırasında ölen göçmenlerin az bir kısmı kıyıya çıkabilmiş; bunların da bir kısmı kamplarda yaşamını yitirmişti...

Tarihe kara bir leke olarak geçen Çerkes Sürgünü'nün üstünden tam 160 yıl geçti, fakat acılar hala dünkü gibi çok taze...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN