Arama

Yunan Devleti nasıl kuruldu?

Rusların Osmanlı ile savaşa tutuştuğu bir dönemde, Rumlar da isyan hareketlerine başlamışlardı. Fransız İhtilali'nin yaydığı milliyetçilik, bağımsızlık fikirlerinden diğer milletler gibi Yunanlılar da etkilenmişler ve Osmanlı'dan kopmanın hayalini kurmuşlardı. Osmanlı aleyhinde propagandalara başlamışlar, İngiltere, Fransa ve Rusya'nın desteğiyle bağımsızlıklarını ilan etmişlerdi. Yunanistan'ın kurulmasıyla ilk kez imparatorluk tebaasından bir grup bağımsızlık kazanmış ve Osmanlı'nın parçalanma sürecini başlatmıştı. Yunanistan'ın yayılmacılık hırsı kısa süre sonra, başta Adalar konusu olmak üzere bölgede yeni gerilimlerin yaşanmasına sebebiyet verecekti.

  • 12
  • 18
MORA KONUSU OSMANLI İÇİN NASIL ÇIKMAZA GİRDİ?
MORA KONUSU OSMANLI İÇİN NASIL ÇIKMAZA GİRDİ?

1822'de İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na, Georg Cannig'in atanması, 1825'te de Çar I. Aleksandır'ın ölmesi üzerine tahta I. Nikola'nın geçmesi, Osmanlıların Mora'daki işini çıkmaza soktu. Zira Cannig tam bir Helenist'ti, I. Nikola ise Osmanlıların tamamen tarih sahnesinden silinmesini şiar edinmişti.

Hâlbuki Mısır'ın güçlü valisi Kavalalı Mehmed Ali Paşa'nın oğlu İbrahim Paşa 1825'te Osmanlı ve Mısır kuvvetleriyle Mora'ya çıkmış ve yavaş yavaş asileri tenkil etmeye başlamıştı.

  • 13
  • 18
RUMLAR İNGİLTERE’YE YANAŞTILAR
RUMLAR İNGİLTERE’YE YANAŞTILAR

İngilizlerin Cannig'in başını çektiği yeni Helenist politikasından son derece rahatsız olan ve ulusal ayaklanmalara karşı olan Metternich, bu meseleyi görüşmek üzere, Petersburg'da, İngiltere'nin katılmadığı, bir konferans tertipledi.

Rumlar, konferansta Rusya'nın üç özerk prenslikten oluşacak bir Yunanistan kurulması teklifini reddettiler ve İngiltere'ye yanaştılar.

  • 14
  • 18
PETERSBURG PROTOKOLÜ’NÜN ETKİSİ
PETERSBURG PROTOKOLÜ’NÜN ETKİSİ

Bir çözüme ulaşamayan konferans sonunda Osmanlılardan Rumlara bazı ayrıcalıklar vermesi istendi. İbrahim Paşa'nın asileri tamamen ezmeye yaklaştığı bir sırada, İngiltere ve Rusya 4 Nisan 1827 tarihli Petersburg Protokolü'yle Mora'nın özerk olması konusunda anlaştılar.

Avusturya ve Prusya'nın itirazlarına rağmen Fransa da 6 Temmuz'da imzalanan Londra Protokolü'yle bu karara destek verdi. Osmanlı hükümeti Londra'da alınan kararları, içişlerine müdahale olarak değerlendirip reddetti.

  • 15
  • 18
RUSYA OSMANLIYA KARŞI SAVAŞ İLAN ETTİ
RUSYA OSMANLIYA KARŞI SAVAŞ İLAN ETTİ

İkinci bir notanın da reddedilmesi üzerine İngiltere, Rusya ve Fransa kuvvetlerinden oluşan bir müttefik donanması 20 Ekim'de Navarin'de demirli Osmanlı-Mısır donanmasını yaktı.

Osmanlıların yine Rumlara özerklik verilmesini reddetmeleri üzerine Rusya 26 Nisan 1827'de Osmanlılara karşı harp ilan etti.

  • 16
  • 18
YUNANİSTAN’IN SINIRLARINI VE STATÜSÜNÜ TESPİT ETTİLER
YUNANİSTAN’IN SINIRLARINI VE STATÜSÜNÜ TESPİT ETTİLER

Fransa ile İngiltere ise Mısır kuvvetlerini Mora'dan çıkarmak için bölgeye asker sevk etmeyi kararlaştırdılar. İbrahim Paşa Fransızlarla anlaşıp alelacele Mısır'a döndü. Osmanlılar, her şeye rağmen taviz vermeme politikalarını ısrarla sürdürdüler.

Üç müttefik 22 Mart 1829'da Londra'da bir araya gelerek Yunan devletinin sınırlarını ve statüsünü tespit ettiler.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN