Zheng He’nin efsanevi yedi yolculuğu
Bundan 630 yıl kadar önce, deniz keşifleri alanında devrim yapan Müslüman kâşif Zheng He, "Çin Filosunun Amirali" oldu. Birçok farklı coğrafyayı keşfeden Zheng He, yolculuklarını Kristof Kolomb ya da Vasco da Gama gibi kâşiflerden önce ve onlarınkinden beş kat daha büyük gemilerle gerçekleştirmişti. Denizde yüzen bir şehri andıran filosuyla Zheng He'nin efsane haline gelmiş yedi yolculuğunu sizlerle buluşturuyoruz.
Giriş Tarihi: 26.11.2018
15:52
Güncelleme Tarihi: 26.11.2018
15:55
Zheng He, yaşadığı dönemde Çin'in bölgesel, hatta küresel süper güce dönüşmesinde önemli rol oynayan bir Müslüman'dı.
28 yıl süren yolculukları boyunca 37 ülkeyi ziyaret etti; ticari ve diplomatik amaçlarla 7 büyük deniz yolculuğu yaptı. Bu yolculuklarda 50 bin kilometreden fazla mesafe kat edilmiş olup ilk filosunda üç yüz on yedi gemiye bağlanmış halde 27.870 mürettebat bulunuyordu.
Zheng He'nin yaşamını derlediğimiz haberi okumak için tıklayın.
Bilinmeyen denizlere yaptığı yolculuklarla ve muazzam düzeydeki denizcilik bilgisi ile tanınan Zheng He, demir kullanılmadan inşa edilen gemilerle, 1405-1407 yıllarında Kampa (Hint-Çin), Java, Sumatra, Seylan ve Kalküta'ya (Hindistan) gitti.
Müslüman babasının ve büyükbabasının Mekke'ye hacca gidip gelmesi sayesinde, çocukluğunda hem Arapça hem de Çince konuşma şansına sahip olan Zheng He, 1407-1409 tarihleri arasında Tayland ve Hindistan'a gitti, Koçin'de mola verdi.
Henüz çocuk yaştayken, bir Moğol şehri olan memleketi Kunming'i istila eden Çinli Ming Hanedanlığı'nca esir alınan Zheng He, kendini hizmete adaması ve başarılı askeri seferlerde düke eşlik etmesi sayesinde hızla yükseldi.
1409-1411 tarihlerinde, Güneydoğu Asya'da bilinen yerlere gitti. Daha sonra, Malakka'yı üs yaparak ilk defa Kilon'a (Hindistan) gitti.
Zheng He'nin Çin adına yolculuğa çıkmasındaki başlıca sebepler, bilimsel keşif yapmak ve değerli taş, mineral, bitki, hayvan ve ilaç bulmaktı. Yolculuklar çoğaldıkça bu sebepler giderek daha da önemli hale geldi.
1413-1415 tarihlerinde yaptığı yolculukta, filosu ikiye ayrıldı. Bir grup bugünkü Endonezya'ya giderken (Seylan'ı üs yapan) diğerleri Bengal, Maldivler ve İran Hürmüz Sultanlığı'na gittiler.
Bu yolculuk o kadar çok ilgi uyandırmıştı ki, 1416 yılında Nanjing'i çok sayıda elçi ziyaret etmişti. Elçileri geri götürmek için ertesi yıl bir filoya ihtiyaç duyuldu.