Arama

10 kavram ile tüketim kültürü

Sanayi Devrimi ile başlayan endüstrileşme, dünya kültüründe pek çok alışkanlığı baştan sona değiştirdi. Alışkanlıklarımız, çalışma biçimlerimiz, yeme içme kültürümüz, 'kültür endüstrisinin belirlediği çerçevenin dışına çıkamıyor. "İhtiyaç" olarak sunulan pek çok ürünün temelinde ise popüler kültürün ürettiklerini tükettirme ve arz oluşturma anlayışı bulunuyor.

  • 5
  • 10
Kültür Endüstrisi
Kültür Endüstrisi

📌 Kültür endüstrisi, Max Horkheimer ve Theodor W. Adorno tarafından geliştirilen ve Frankfurt Okulu'nun genel yaklaşımını ifade ana kavramlardan biridir.

*

◾ 19. yüzyılda Sanayi Devrimi'nin etkisiyle sanatın nasıl giderek maddi üretim süreçlerine ve onları yöneten akla yenik düştüğünü anlatırlar. Kültür endüstrisi kavramı, kültürün kendisinin bir endüstri ve kültür ürünlerinin de metalar haline geldiğini ifade eder.

◾ Kapitalizm ve endüstri toplumunun oluşturduğu bu sistem, kendini her düzeyde yeniden üretir ve meşrulaştırır. Kültürel ürünler standartlaştırılır, buna karşı farklılıklar ise marjinalleştirilir ve böylece ürünlerin tanıtma ve dağıtma teknikleri rasyonelleştirilmiş olur.

Kültür endüstrisinin öncelikli amacı, gündelik yaşamın sıkıcılığına karşı geçici bir kaçış olanağı sunmasıdır. Böylece oyalanma ve zihinsel uzaklaşma sağlayarak tam da bu zeminde sistemin sürekliliğini sağlanmış olur. İnsanların yaşamlarındaki temel gerçeklikleri, baskı ve yoksunluklarını unutmaları ve çalışma azimlerini yeniden bulmaları amaçlanır. Üretim ve tüketim sistemin, kendini yeniden ürettiği araçlardır.

  • 6
  • 10
Popüler kültür
Popüler kültür

📌 Popüler kültür ya da pop kültürü, 20. yüzyıldan sonra özellikle toplumsal modernleşme ile toplu kültür olarak yayılan, kültürel gelişmeleri ve günlük uygulamaları kapsayan bir kavramdır.

*

◾ Popüler kültürde, sürekli kalıcılıkla değil, sürekli değişimle süreklilik aranır. Popüler kültürde satın al, kullan, at, satın al veya satın al, tüket, satın al anlayışı hakimdir. Popüler kültürde üretiminin ilk safhasından son safhasına kadar her aşamada kullanım ve tüketim vardır.

◾ Popüler kültür, egemenlik ve mücadele alanıdır. Köleliğimize irademiz dışı gönüllü katılarak üzerimizde kurulan egemenliğin gerçekleşmesini sağladığımız ve aynı zamanda mücadele verdiğimiz alandır.

Popüler kültür, endüstrinin ürettiği popüler materyali kullanma, popüler eğlenceye katılma, popüler bilince sarılma ve kapitalist popüleri tüketme pratiğini insanlara dikte eder.

İslam uygarlığında tarım, ticaret ve iktisat hakkında 20 ilginç bilgi

  • 7
  • 10
Kitle kültürü
Kitle kültürü

📌 Kitle kültürü, popüler kültürün endüstrileşmiş halidir. Kültür Endüstrisi tarafından üretilen ve tüketimi yönlendirilen popüler kültüre, kitle kültürü denilir.

*

◾ Kitle kültürü, kapitalizmin hem mal hem de imajlar satışını yapan, pazarın değişim ve ihtiyacına göre biçimlenen ve değişen, önceden belirlenmiş formlarda tüketime sunulan bir kültürdür. Bu sayede kapitalizm hem kitleleri ücretli bir köle haline getirir, hem de o kitleler için üretim yaparak tüketimi körükler, pazarı canlı tutar ve bilinçleri yönlendirir.

Popüler kültür, kitle kültürü pazarında en hızlı değişen en popüler ürünleri ve tüketimleri anlatır.

  • 8
  • 10
Tek tipleşme
Tek tipleşme

📌 Kapitalizmin ve popüler kültürün hayatımızda ortaya çıkardığı en ciddi problemlerden biri de tek tipleşme sorunudur.

*

◾ Dünyadaki coğrafya farklılıkları, binlerce farklı dil ve kültür, her bölgenin kendine özgü yaşam tarz ve standartları, kitle endüstrisi ile ortadan kaldırılıyor ve küreselleşmenin de etkisiyle tek tipleşme ortaya çıkıyor.

◾ Popüler kültürün sunduğu yeme içme, giyim kuşam ve yaşam tarzları giderek bireyler üzerinde daha fazla tahakküm kuruyor. Özellikle sosyal medyanın hayatımızda her geçen gün etkisini arttırması, popüler kültür ürünlerinin tüketilmesini tetiklemesi, tek tipleştirmeyi arttıran etkenlerin başında geliyor.

  • 9
  • 10
Moda ve güzellik dayatması
Moda ve güzellik dayatması

📌 Genellikle giyim kuşamla eş anlamlı görünse de moda, insana dair her alanı kapsayan; belirli bir zaman ve durum için tüketici tarafından uyarlanmış geçici fenomenlerdir.

*

◾ Moda, bir topluluk kimliğine vurgu yapar, belirli bir zamanda ortaya çıkar ve sonra değişir. Doğrudan bir ürün olmayan moda, ürünlerin tüketicide arz oluşturması, tüketimin arttırılması gibi sebeplerle popüler kültürün dayattığı bir olgudur.

◾ Moda, modern dünyada kişiler üzerinde bir "imaj" baskısı yapar ve bireyleri belirli bir güzellik anlayışının içine hapseder. Bu güzellik anlayışı da modanın tanımında olduğu gibi "belirli bir zamanı" kapsar.

Güzellik dayatması, bir seçme ve ayrıştırma unsuru, bir ürün, pazarlama aracı, bir kompleks üretim aleti, bir güdüleme mekanizmasıdır. Popüler kültürün tüketimi arttırma amacıyla düzenli olarak değiştirdiği moda ve güzellik anlayışı, kültür endüstrisinin ürünlerini pazarlamanın en pratik yoludur.

İktisadın temellerini Adam Smith'ten önce İbn Haldun attı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN