2020'ye damga vuran 10 bilimsel buluş
Geride bıraktığımız 2020 yılı, genel itibariyle Covid-19 salgını ile ilgili gelişmelerle geçti. Şüphesiz bilimsel anlamda bu yıla damgasını vuran en önemli konuların başında, dünyada en önemli laboratuvarların yürüttüğü aşı çalışmaları geliyor. BioNTech tarafından üretilen Covid-19 aşısı, dünyada kullanıma giren ilk koronavirüs aşısı oldu. Peki, 2020'de bilim dünyasında yaşanan diğer önemli gelişmeler neler?
Giriş Tarihi: 07.01.2021
18:33
Güncelleme Tarihi: 09.01.2021
15:25
NANOTEKNOLOJİ İLE HORMON SALGILAMA TEKNİĞİ
ABD üniversitelerinden MIT'de gerçekleştirilen buluşun hormonlarla bağlantılı bazı ruhsal bozuklukların tedavisi için yeni olanak sağlayabileceği açıklandı. Profesör Anikeeva, adrenalin ve kortizon gibi stres hormonlarının anormal seviyelere çıkmasının, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi sağlık sorunlarıyla ilişkili olduğunu vurguladı.
Yeni buluşun hormon salınımının ruh sağlığını nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi edinebileceği açıklandı.
📌 Böylece stres bozukluklarının incelenerek nasıl tedavi edilebileceği, yeni keşfin bu duruma etkisi araştırmanın ilerleyen sürecinde ortaya konabilecek.
RÖNTGEN İÇİN 100 KAT HASSAS ALGILAYICI GELİŞTİRİLDİ
Perovskit ince filmler kullanılarak dışardan enerji verilmesine gerek bırakmayan X-ışınları algılayıcıları yapıldı. Bu yeni algılayıcılar, X-ışınlarının fotonlarını elektrik sinyallerine çevirebildiği için dışardan bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmuyor.
Bu teknikle maliyetin daha da düşeceği belirtildi.
📌 Bu algılayıcılar bugün kullanılan silisyum temelli algılayıcılardan 100 kat daha hassas oldukları için hastaların çok daha az X-ışını alacakları açıklandı.
DÜZ PLAKADAN BALIKGÖZÜ MERCEK YAPILDI
MIT'de malzeme mühendisliği uzmanı olan Doç. Dr. J. Hu ve ekibi, tek parça düz bir şeffaf plakadan yüksek çözünürlükte panoramik görüntü almayı başardıklarını açıkladı. Daha önce yapılan çalışmalarda sadece 60 derecelik bir açı kapsanabilirken MIT'de bu yıl geliştirilen düz mercek, 180 dereceyi kapsayan görüntüler alınmasını sağlıyor.
Hu ve ekibinin düz merceği, kalsiyum florürden yapılan şeffaf bir plakadan oluşuyor. Bu araştırmada, görünür ışık değil, kızıl ötesi ışık kullanıldığı ancak mercek tasarımının görünür ışık için de uygun olduğu açıklandı.
📌 Araştırmacılar, bu teknolojinin cep telefonlarında ve diz üstü bilgisayarlarda da kullanılabileceğini vurguladı.
2020'den geçmişe: İnsanlık tarihinin en büyük küresel felaketleri
ODA SICAKLIĞINDA İLK SÜPER İLETKEN YAPILDI
Bugüne kadar süper iletkenlik çok düşük sıcaklıklarda elde edilebildiği için soğutma masrafı çok yüksekti.
ABD'de Nevada Üniversitesi (Las Vegas) ve Rochester Üniversitesindeki fizik bölümlerinin ortak çalışmasıyla hidrojen, karbon ve kükürt elementlerinden sentezlenen madde ile oda sıcaklığındaki ilk süper iletken üretildi. Yardımcı Profesör olan Dr. R. Dias ile Nevada Üniversitesi (Las Vegas) fizik bölümünde Yardımcı Profesör olan A. Salamat'ın ortak çalışması ile gerçekleştirildi.
📌 Yeni üretilen malzemenin çok yüksek basınç altında ve oda sıcaklığında süper iletken olduğu açıklandı.
BAZI CANLI BİTKİLERİN SÜREKLİ IŞIK SAÇMASI SAĞLANDI
Araştırmacılar, bazı mantarlarda bulunan ve onların parlamalarını sağlayan biyolüminesans özelliğinin çoğu bitkiye aktarılabileceğini belirledi. Ardından parlama özelliği olan mantarlardan alınan DNA'ları uygun bitkilere aktararak onların da parlak ışık saçması sağlandı.
Rus ekibinden Dr. I. Yampolsky ve İngiliz ekibinden K. Sarkisyan, bu teknik sayesinde bitkilerin çok parlak ışık saçtığını ve bu özelliklerinin yaşamları boyunca süreceğini açıkladı.
📌 Bu özelliğin, bitkilerin iç işleyişinin izlenmesini sağlayacağı ve parlama özelliklerini korumaları için daha önceki çalışmaların aksine, bitkilere herhangi bir ilaç takviyesi gerekmeyeceği vurgulandı.