Arama

21 Mart Dünya Down Sendromu Günü

Farklılıklar hayata lezzet katar. Ömrü zenginleştirir. Belki de yaşamak için bir sebebimiz daha olur. Hayatımızın tatlı farklılıklarından bir tanesi de sadece +1 kromozomuyla yargılamadan, canınızı acıtmadan, sizi üzecek her şeyden arınmış güzel yürekli Down sendromlu kardeşlerimiz. Bugün de onlar için oldukça özel bir gün. Birleşmiş Milletler 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanıdı. 21 Mart tarihinin seçilmesi ise bu bireylerde 21'inci kromozomun 3 tane olmasından kaynaklanıyor.

  • 4
  • 10
DOWN SENDROMUN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?
DOWN SENDROMUN ÇEŞİTLERİ VAR MIDIR?

Trisomy 21

Down sendromlu nüfusunun %90-%95'ini oluşturan standart tiptir. Bu tipte fazladan bir adet 21'inci kromozom, daha ilk aşamada yanlış bölünme sebebiyle yeni hücreler 3'er adet kromozom ile toplam 47 kromozom olarak oluşurlar.

Translokasyon

Down sendromlu nüfusunun %3-%5'ini oluşturan tiptir. Bu tipte 21.kromozomun bir parçası koparak başka bir kromozoma yapışır. Down sendromunun diğer tipleri kalıtımsal değildir. Yalnız translokasyon tipte ebeveynlerden bir tanesinin taşıyıcı olması durumunda Down sendromu kalıtımsal olur.

Mozaik

Down sendromlu nüfusunun %2-%5'ini oluşturan tiptir: Bu tipte bazı hücreler 46 kromozom taşırken bazıları 47 kromozom taşımaktadır. Yanlış bölünme ileri aşamalarda gerçekleştiğinde bir hat 46 kromozom diğer hat ise 47 kromozom olarak devam eder ve mozaik bir yapı oluşturur.

  • 5
  • 10
DOWN SENDROMLULARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
DOWN SENDROMLULARIN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Down sendromluları diğer insanlardan ayıran ufak tefek fiziksel özellikleri vardır. Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense, avuç içerisinde tek çizgi, ayak baş parmağının diğer parmaklardan daha açık olması, Down sendromlu kişilerin başlıca fiziksel özelliklerindendir. Ayrıca genel olarak yaşıtlarından daha kısa boylu olan Down sendromluların metabolizmaları da yavaş çalışır. Şayet düzgün bir beslenme edinmezlerse ileride kilo problemi yaşayabilirler.

Down sendromlu bebekler, yaşıtlarına göre daha yavaş büyürler. Zihinsel gelişimleri de geriden gelir. Bu gerilik, yaş ilerledikçe daha belirgin gözükür ancak doğru eğitim ile başarılı olabilirler ve toplum içerisine karışabilirler. Burada önemli olan ise, düzenli ve disiplinli bir eğitimden geçmiş olmasıdır.

  • 6
  • 10
SAĞLIK KONTROLLERİNİN AKSATILMAMASI GEREKİR
SAĞLIK KONTROLLERİNİN AKSATILMAMASI GEREKİR

Down sendromular, farklı derecelerde olmak üzere kas gevşekliği (Hipotoni) nedeni ile fizyoterapi desteğine ihtiyaç duyarlar. Bebeğiniz doğar doğmaz biz fizyoterapist ile görüşerek bilgi almanız ve ileriye dönük bir destek programı hazırlamanız çok önemlidir. Hipotoninin az veya fazla olmasına göre bazı bebekler uzun süre başlarını bile tutmakta zorlanabilirler ancak fizyoterapi desteği ile gelişim basamaklarını kendi hızlarında tamamlar.

Ayrıca bireyler bazı rahatsızlıklara daha yatkın olabilirler. Bu yüzden sağlık kontrollerinin aksatılmadan ve zamanında yapılması, doğru sağlık danışmanlığının alınması hayati önem taşımaktadır.

  • 7
  • 10
HEPSİNİN YETENEĞİ, KİŞİLİĞİ VE ZEKÂSI FARKLIDIR
HEPSİNİN YETENEĞİ, KİŞİLİĞİ VE ZEKÂSI FARKLIDIR

Her çocuk gibi Down sendromlu çocuklar da farklı zeka seviyesine, yetenek ve kişiliğe sahiptirler. Burada kilit nokta çocuğunuzun kapasitesini maksimum düzeyde kullanabilmesi için zamanında ve doğru desteği alabilmesidir. Erken eğitim programları, fizyoterapi, dil terapisi, alternatif terapiler, oyun grupları gibi seçenekler aileler tarafından iyice değerlendirilmeli ve doğru kaynaklara ulaşılarak karar verilmelidir.

  • 8
  • 10
ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE SINIRLAR KONULMAMALI
ÇOCUKLARIN HAYALLERİNE SINIRLAR KONULMAMALI

Eskiden okuyamaz bile denilen bu bireyler artık lise, hatta üniversite bitirebilmekte, ikinci bir dil öğrenebilmekte, çalışabilmekte, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebilmektedirler. Bu yüzden hayallerine sınır konulmamalı. Bir yandan hayallerimiz sınırsız da olsa çocuğumuzu doğru değerlendirerek ayakları yere basan, gerçekçi gelecek planları yapmanın onun mutluluğunun anahtarı olduğunu da unutmamalıyız.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN