21’inci yüzyıla damgasını vuran 21 bilimsel gelişmeler
İnsanoğlu, yapay zeka, robotik, uzay bilimleri, büyük veri ve daha pek çok alanda çığır açan bilimsel gelişmelere tanık olmaya devam ediyor. Peki, dünyada bilimle beraber 21'inci yüzyılda neler değişti, bu gelişmeler yaşamımızı nasıl etkiledi? İşte, 21'inci yüzyıla damgasını vuran 21 bilimsel gelişme…
Giriş Tarihi: 05.02.2020
22:49
Güncelleme Tarihi: 16.04.2020
16:14
Dünyanın en dayanıklı hayvanının sırrı çözüldü
Dünyanın en dayanıklı mikroskobik hayvanı su ayısının, bu özelliğinin genetik şifresi çözüldü. 2015 yılında yapılan araştırmaya göre radyasyona, dondurucu soğuğa ve kaynatılmaya dayanan hayvanın DNA'sını battaniye gibi sararak koruyan bir protein keşfedildi.
2019 yılında ilk kez fotoğrafı çekilen kara deliğe, Hawaii dilinde "Derin, süslü karanlık oluşum" anlamına gelen "Powehi" adı verildi.
En hafif metal keşfedildi
Karahindiba çiçeği üzerindeki fotoğrafıyla akıllara kazınan dünyanın en hafif metali, Guiness Rekorlar Kitabı'na girdi.
Einstein'ın kütle çekim dalgaları kanıtlandı
2016'da ABD Bilim Vakfı, Alman fizikçi Albert Einstein'ın Kütle Çekim Teorisi'nde bahsettiği dalgaları tespit ettiklerini açıkladı. Fizikçiler milyonlarca ışık yılı uzaklıkta iki kara deliğin çarpışmasının sesini duyduklarını ve kaydettiklerini duyurdu. ABD'deki Ligo Çekim Dalgaları Gözlemevi astrofizikçileri, gözlemleri sırasında birbiriyle çarpışan iki kara delik tespit etti. Çarpışma sesinin kaydedildiği bildirildi.
Tümörleri belirleme tekniği geliştirildi
ABD'de araştırmacılar, vücudun derinliklerinde birkaç yüz hücre kadar küçük kanser tümörlerini bulmalarını sağlayan yakın-kızılötesi floresan optik görüntüleme sistemini geliştirdi. Prof. Dr. A. Belcher, bu teknolojiyle rahim kanseri tümörlerinin başlangıç aşamasında görüntülenebileceğini açıkladı.
Belcher, diğer tekniklerle en fazla 3 santimetre derinlikteki tümörler görüntülenebildiği halde yeni tekniğin 8 santimetre derinlikteki tümörleri belirleyebildiğini bildirdi.