Arama

Açlık ile ilgili kim, ne söylüyor?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed, hayatın pek çok alanında olduğu gibi açlık tokluk kavramları konusunda da insanlığı uyarmış ve bu konuda uyulması gereken kuralları ashabına söylemiştir. Ardından gelen İslam alimleri de açlıkla ilgili hususlara değinmişler; insanoğlunu felakete sürükleyen şeyin "alışılan tokluk" olduğunun altını çizmişlerdir. Dünya edebiyatında açlık, daha çok insan psikolojisi ve yaşama etkisi ile ele alınırken; modern çağda ise uzmanlar, yemek yeme ihtiyacının "duygusal açlık" olabileceğini ifade ediyor. Peki, açlık konusunda, kim, ne söylüyor? Açlık konusundaki görüşleri ve eserleri derledik.

  • 2
  • 16
YETKİLİLERİN UYARILARI DİKKATE ALINMADI
YETKİLİLERİN UYARILARI DİKKATE ALINMADI

Bu durum, haftalardır alınan önlemlerin ve gösterilen çabanın adeta "hiçe sayıldığı" yorumlarını da beraberinde getirdi.

Hâlbuki yetkililer tarafından kimsenin mağdur edilmeyeceği açıklaması gelmiş ve bu konuda verilecek hizmetler belirtilmişti.

  • 3
  • 16
‘ADEMOĞLU İÇİN BELİNİ DOĞRULTACAK BİRKAÇ LOKMA YETERLİDİR’
‘ADEMOĞLU İÇİN BELİNİ DOĞRULTACAK BİRKAÇ LOKMA YETERLİDİR’

Yetkililerin açıklamaları ve uyarılarına rağmen alışverişe çıkanlar tarafından gerekli tedbirler alınmadı, sosyal mesafeye dikkat edilmedi ve bu alışverişlerin gerekli olup olmadığı çok tartışıldı.

Bu durum pek çok kişinin aklına Peygamber Efendimiz'in "Ademoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir" hadisi ve İbn Haldun'un şu sözünü getirdi: "İnsanı açlık değil, alıştığı tokluk öldürür."

  • 4
  • 16
PEYGAMBERİMİZ ‘AÇLIK-TOKLUK’ KONUSUNDA NE BUYURMUŞTU?
PEYGAMBERİMİZ ‘AÇLIK-TOKLUK’ KONUSUNDA NE BUYURMUŞTU?

Peygamber Efendimiz, bir hadis-i şerifinde "Ademoğlu karnından daha kötü bir kap doldurmamıştır. Oysa ki Ademoğlu için belini doğrultacak birkaç lokma yeterlidir. Şayet mutlaka yemesi gerekiyorsa, o zaman (midesinin) üçte birini yemek, üçte birini su, üçte birini de nefes için ayırsın." (Tirmizi, Zühd, 47) buyurmuştu.

Yeme-içme adabı ile ilgili hadisler için Riyazü's Salihin'e buradan ulaşabilirsiniz.

  • 5
  • 16
‘BİR KİŞİLİK YEMEK İKİ KİŞİYE YETER’
‘BİR KİŞİLİK YEMEK İKİ KİŞİYE YETER’

Resul-i Ekrem Efendimiz, yine yeme içme konusunda bir başka hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştu: "Bir kişilik yemek iki kişiye, iki kişilik yemek dört kişiye, dört kişilik yemek de sekiz kişiye yeter." (Müslim)

Peygamber Efendimizin bu tür sağlığı korumaya ve tedaviye yönelik hadisleri İslam literatüründe "Tıbb-ı Nebevi" olarak anılır. Yeme içme konusunun da dahil olduğu Tıbb-ı Nebevi'de, insan sağlığının korunmasında, tedavi ve tedavi araçlarının nasıl uygulanacağı konusunda, Resul-i Ekrem'in tavsiyeleri yer alır.

Bir Tıbb-ı Nebevi örneğini incelemek için tıklayın.

  • 6
  • 16
İBN HALDUN ‘AÇLIK’ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMİŞTİ?
İBN HALDUN ‘AÇLIK’ İLE İLGİLİ NELER SÖYLEMİŞTİ?

14'üncü yüzyılda yaşayan İslam âlimi İbn Haldun, Mukaddime adlı eserinde beslenme konusunu detaylı olarak irdelemiş; beslenmenin ahlak, karakter ve ibadet konularını ne şekilde etkilediğini anlatmıştı.

Nefsini ve bedenini açlığa alıştıran kişilerin, kendilerini daha fazla ibadete verdiklerini; kıtlık ve darlık zamanlarında vücutlarının daha dayanıklı olduklarını ve sağlıklarını uzun süre koruduklarını kaleme almıştı.

İbn Haldun 'İnsanı açlık değil, tokluk öldürür' sözüyle ne kastediyor?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN