Arama

Alternatif tıp çeşitleri nelerdir? Alternatif tıp nedir?

20'nci yüzyılda teknolojik gelişmelerle beslenen tıp bilimi geçmiş bilgi ve tecrübeleri bir kenara bıraktı. Son yıllarda keşfedilen yenilikler sorgusuz sualsiz kabul gördü. Hastalar büyük sermayeli ilaç firmaları ile biyoteknoloji şirketlerinin ancak nesnesi olabildi. Peki, gerçekten tıbbın alternatifi var mıdır? Geleneksel mi, yoksa modern bilgi mi güvenilirdir? İşte, 10 alternatif tıp yöntemi…

  • 5
  • 12
NÖRALTERAPİ
NÖRALTERAPİ

Nöral terapiyi, anestezist Huneke kardeşler 1920 yılında geliştirdi. Nöral terapi, tedavisi zor veya tedaviye dirençli hastaların tıbbi sorunlarını gidermeye yarayan bir sistemdir. Çoğunlukla cilde yapılan kısa etkili lokal anestezik iğneler bedeni düzelterek etkili iyileşme sağlar. Özellikle migren, nöropati gibi ilaçla tedavi edilemeyen ağrılarda çözüm sağlar.

•Doğal bir tedavi olarak kabul edilen nöral terapi ilaç tedavisi değildir.

•İğnelerdeki kısa etkili lokal anestezik maddenin otonom sinir sistemi üzerinde oluşturduğu uyarıdan faydalanılır.

Kimler uygulayabiliyor?
Bu yöntem; fizik tedaviyi ilgilendiren hastalıkların tedavisinde, nöralterapi eğitimi almış fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından uygulanıyor.

Herkese uygulanabiliyor mu?
Bebekler dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında, emziren kadınlarda ve hamilelerde uygulanabiliyor. Bebeklerin gaz sorunlarının giderilmesinde enjeksiyon yerine lazer uygulamaları yapılıyor.

  • 6
  • 12
AİLE DİZİMİ
AİLE DİZİMİ

Aile dizilimi, Alman Psikolog Bert Hellinger tarafından geliştirilmiş bir alan çalışmasıdır. Kişinin problemlerinin ailesel geçmiş bağlantılarının şifalandırılmasını sağlayan bir yaklaşımdır. Özellikle geçmişle kör bağlantısı olan kişilerde çok etkili çözümler sunabilir. Aile Dizimi Terapisi, ailenin kuşaklar boyu birbirine görünmez bir bağla bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır.

Hellinger Türkiye Enstitüsü'nün ilk mezunlarından olan eğitim ve yönetim danışmanı psikolog Ayla Akbuar, Hellinger'in İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Güney Afrikalı yerlilerin ilkel terapi biçimlerini gördüğünü ve tüm bunlara psikodramayı katarak "Aile Dizimi" adını verdiği yöntemi oluşturduğunu belirtti.

  • 7
  • 12
AKUPUNKTUR
AKUPUNKTUR

Akupunktur, binlerce yıllık Çin deneyimine dayanarak tespit edilmiş, anatomik karşılığı da olan noktalara batırılan iğnelerle bedenin enerji akışını düzenler. Dünya sağlık Örgütünün kabul ettiği bir çok hastalıkta kullanılabilir. Sadece kulak, el, ayak, burun çevresi, baş bölgesine yapılan mikrosistem akupunktur teknikleri vardır. İğne ile yapılması yanı sıra, bastırarak ya da iğneye ısı ve elektrik vererek yapılabilir.

Bu tedavinin beş bin yıllık bir tarihi vardır. Akupunktur felsefesine göre, insan vücudunda on iki çift iki de tek olmak üzere on dört meridyen vardır. Bu meridyenlerin üzerinde 360 tane akupunktur noktası vardır. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu noktalara bin tane yeni nokta daha ilave edildi.

Vücut akupunkturu nedir?

• Vücut akupunkturun amacı, tüm organların düzenli çalışmasını sağlamak, metabolizmayı düzenlemek ve bedenin elektriksel dengesini sağlamaktır.

• Akupunkturda her organın kendine ait bir elektriksel kanalı olup, tedavi sırasında bu kanallar içindeki enerji akışı ve enerjinin birbirlerine sırasıyla olan aktarımları dengelenmeye çalışılır.

• Vücudun kendini sürekli yenileme ve dış etkenlere karşı dengede tutma kabiliyeti uyarılır.

  • 8
  • 12
FİTOTERAPİ
FİTOTERAPİ

Fitoterapi, binlerce yıllık deneyimle biriktirilen bilgiler ışığında ninelerimizin kullandığı bitkilerin, bilimsel düzeyde etkilerinin tanımlanarak tedaviye dahil olmasıdır. Fitoterapi bitkilerle tedavi anlamına gelmektedir. Terim ilk olarak Fransız hekim Henri Lenclerc tarafından, La Presce Medical adlı tıp dergisinde kullanıldı. Hastalıkları tedavi etmek için insanoğlu çok eski çağlardan beri bitkilerden fayda ummuş ve karşılığın almıştır.

Fitoterapi nasıl kullanılıyor?

Her hasta geçmişiyle, genetik yapısıyla kabul edilir ve dolayısıyla her rahatsızlığın tedavisinde farklı bitki kombinasyonlarından yararlanılır. Bitkiler çay, damla, hap ya da krem şeklinde reçete edilirler.

  • 9
  • 12
MEZOTERAPİ
MEZOTERAPİ

Mezoterapi, iğneli tedavilerdendir. İğnelerin içinde dokuyu uyarıcı maddeler vardır. Kas ve eklem ağrılarında çoğunlukla kullanılır. Mezoterapi ilk olarak 1950 yılında Fransa'da kullanılmaya başlanmış bir tedavi metodudur. Son yıllarda kozmetik dermatolojide oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Mezoterapi, sorunlu bölgede derinin orta katına mikro iğneler aracılığıyla bazı ilaçların enjeksiyonu demektir.

Mezoterapinin kelime anlamı, orta deriye ince uçlu iğnelerle belli açılarla ilacı direkt hedef dokuya enjekte ederek bölgeye tedavi sağlamaktır. Bu yöntemin temeli seri şeklindeki iğnelerin çarpma etkileri ile bağışıklık sistemine harekete geçirmek ve kılcal damar ve kanlanmanın artışı ile direkt hedef organı etkilemektir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN